Ιδέες για ωραίες εκδρομές εντός Αττικής για τη Δευτέρα του Πάσχα

Ιδέες για ωραίες εκδρομές εντός Αττικής για τη Δευτέρα του Πάσχα

Μίνι αποδράσεις εντός των τειχών για κάθε γούστο

Μείνατε κι εσείς στην Αθήνα κι έχετε διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή τη Δευτέρα του Πάσχα; Θέλετε θέα θάλασσα, χαλάρωση στην εξοχή ή μια εξόρμηση με άρωμα ιστορίας;

Οι τρεις προτάσεις που ακολουθούν θα σας βάλουν στο αυτοκίνητο και θα σας κάνουν να οδηγήσετε έως και μία ώρα μακριά από το κέντρο της πόλης. «Φορτώστε», λοιπόν, την οικογένεια ή την παρέα στο αυτοκίνητο και απολαύστε μια αναζωογονητική ημερήσια εξόρμηση λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Σούνιο - Λαύριο


Σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, το Σούνιο αποτελεί αγαπημένο προορισμό για μίνι εκδρομές. Η παραλιακή διαδρομή έως εδώ είναι μία από τις πιο όμορφες, ενώ η απαράμιλλη ομορφιά και η εξαίσια τοποθεσία του ναού, στο νοτιοανατολικό άκρο του ακρωτηρίου, εντυπωσιάζουν όποιον τον επισκέπτεται. Η γοητεία του τοπίου είναι τόσο ακαταμάχητη που ακόμα και ο γνωστός ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων δεν κατάφερε να αντισταθεί και έγραψε το όνομά του πάνω σε έναν από τους κίονες του ναού. Από αυτό το προνομιακό σημείο θα έχετε πανοραμική θέα της ακτογραμμής και των γειτονικών νησιών ή ακόμη και των βουνών της Πελοποννήσου (καιρού επιτρέποντος) και φυσικά θα απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας.

Μια ημερήσια εκδρομή στο Σούνιο μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με μια βόλτα στο Λαύριο, μια πόλη με πλούσια ιστορία και βιομηχανική ταυτότητα στο νοτιοανατολικό άκρο της αττικής ακτογραμμής. Με το λιμάνι του, το Αιγαίο στα πόδια του, φόντο τη Μακρόνησο και τις κορυφογραμμές της κοντινής Τζιάς να αχνοφαίνονται, την ωραία πλατεία και τους γεμάτους φοίνικες δρόμους του, το Λαύριο σας ταξιδεύει κι ας μην έχετε απομακρυνθεί πολύ από το σπίτι σας.

Ανάμεσα στα αξιοθέατά της είναι αρκετά νεοκλασικά κτήρια, όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που σήμερα στεγάζουν το Δημαρχείο, καθώς και τα αναστηλωμένα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια που σήμερα φιλοξενούν πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση στο Ρολόι που βρίσκεται στο λιμάνι για καφεδάκι και cocktails με θέα στα ιστιοπλοϊκά. Ο Πεζόδρομος, πίσω από την ψαραγορά Λαυρίου, αποτελεί μια καλή επιλογή για φαγητό για όποιον βρεθεί στην περιοχή (Ερμού 40, τηλ. 22920 22670). Εναλλακτική επιλογή, το Ακρογιάλι στο Σούνιο. Ένα λιτό ταβερνάκι δίπλα στο κύμα, με εκπληκτική θέα στο ναό του Ποσειδώνα (Παραλία Σουνίου, τηλ. 22920 39107).

Μαραθώνας


Σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, ο ιστορικός δήμος του Μαραθώνα αποτελεί μια καλή επιλογή για μια κοντινή και εύκολη εκδρομή. Το φράγμα της ομώνυμης τεχνητής λίμνης, η οποία καταλαμβάνει μια έκταση 2.450 στρεμμάτων, αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Το εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για ποδηλατάδες και περιπάτους που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε πολύ μακριά από την Αθήνα.

Για καφέ, φαγητό ή ποτό με υπέροχη θέα στη λίμνη μπορείτε να ξαποστάσετε στο Fragma (Λίμνη Μαραθώνα, τηλ. 210 8143415, www.fragma.gr), στο σημείο όπου το δάσος της περιοχής συναντά τα νερά της λίμνης. Ο Λούλας είναι μια ζεστή οικογενειακή ταβέρνα που φημίζεται για τα καλοψημένα και νόστιμα κρεατικά της (Δημοκρατίας 1, τηλ. 22940 66108). Εναλλακτικά, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το ανατολικό τμήμα της παραλίας του Μαραθώνα, όπου βρίσκεται η πολύ καλή ψαροταβέρνα του Ψαρά (Ποσειδώνος 3, Παραλία Μαραθώνα, τηλ. 22940 55237). Αν έχετε όρεξη για γλυκό και καλό παγωτό, περάστε από το ζαχαροπλαστείο Το Πλέστι που βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα της Νέας Μάκρης (31ο χλμ. Λεωφόρου Μαραθώνος, Αγία Μαρίνα, τηλ. 22940 91636).

Πάρνηθα


Η Πάρνηθα αποτελεί μια ακόμη καλή επιλογή για εξόρμηση τόσο κοντά και τόσο μακριά από την Αθήνα. Αφήνοντας πίσω τη βουή της πόλης και σε απόσταση μόνο 30 χλμ. από το κέντρο της, μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα στη φύση. Στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας κρύβεται και μια «έκπληξη» που πολλοί δεν γνωρίζουν: η λίμνη Μπελέτσι. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε περίπου την περίοδο 1972-1975, ενώ γύρω της εκτείνεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία των Αφιδνών.

Εκτός από την παρέα σας, συντροφιά θα σας κρατάνε πάπιες, κύκνοι, χελώνες και βατραχάκια που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Μονοπάτια για πεζοπορία, αλλά και σηματοδοτημένες διαδρομές για ποδηλατάδα ενδείκνυνται για τους πιο δραστήριους, ενώ υπάρχει και παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους. Για να την προσεγγίσετε βγαίνετε στην έξοδο Αφιδνών, συνεχίζετε μέχρι να περάσετε την κωμόπολη και κατευθύνεστε προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος (κάντε μια στάση για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της Αττικής). Από εκεί ταμπέλες θα σας οδηγήσουν στον προορισμό σας.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, το εστιατόριο Η Πελοπόννησος λειτουργεί από τη δεκαετία του '70 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή (Λεωφόρος Πάρνηθος 375, Αχαρναί, τηλ. 210 2463318). Διάσημη για τα κρεατικά της είναι και η ταβέρνα ο Βλάχος (Λεωφόρος Πάρνηθος 19ο χλμ., τηλ. 210 2463762).

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com