Η “μιλιταριστική” κουλτούρα της Samsung

Η επιτυχία και φυσικά τα κέρδη της Samsung Electronics έχουν πραγματικά απογειωθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την εταιρία που βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά τις πωλήσεις της στον τομέα των οικιακών συσκευών και πλέον των κινητών τηλεφώνων.

Σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις της στην Κορέα, μπορεί κανείς να ακούσει μουσική από ηχεία που είναι μεταμφιεσμένα σαν βράχοι, να βρει πινακίδες που προτρέπουν “Go! Go! Go!” στα αγγλικά ή ακόμα να ακούσει παλιές ηχογραφήσεις του προέδρου Lee Kun-hee εντός και εκτός των κτιρίων.

Για την κουλτούρα της εταιρίας, την ιστορία της αλλά και την τεράστια άνοδο της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, υπάρχει ένα εκτενές αφιέρωμα του Bloomberg Businessweek, που περιγράφει τη ζωή στο Changjo Kwan, το Δημιουργικό Ινστιτούτο της, όπως το ονομάζει η ίδια η εταιρία.

Μπορεί η διασκέδαση, η μουσική και οι αφίσες με φιλοσοφικά μηνύματα να δείχνουν μία πιο “παιχνιδιάρικη” πλευρά της εταιρίας, παρόλα αυτά “η Samsung είναι σαν μία μιλιταριστική οργάνωση”, όπως δηλώνει ο ο καθηγητής Jin Chang Sea από το Εθνικό Πανεπιστήμιο στη Σιγκαπούρη.

“Ο Διευθύνων Σύμβουλος αποφασίζει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν και δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί αυτού. Απλά εκτελούν την εντολή!”, προσθέτει ο Chang.