Δικαστική διαμάχη Microsoft και Google στη Γερμανία

Η Microsoft και η Google εμπλέκονται σε μια δίκη στη Γερμανία για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που θα μπορούσε, σύμφωνα με το FOSS Patent's Florian Mueller και μια σειρά από γερμανικές εκθέσεις, να οδηγήσει σε πλήρη απαγόρευση του Google Maps στη χώρα.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας EP0845124, της Microsoft στην Ευρώπη είναι για ένα “σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών για τον εντοπισμό των τοπικών πόρων και μεθόδων” και εκδόθηκε το 1996. Το θέμα συζητήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου σήμερα και όπως σημειώνεται δεν φαίνεται πως η Google ήταν σε θέση να πείσει το δικαστή "ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί στο τέλος μίας παράλληλης δικαστικής διαδικασίας ακυρότητας."

Αν η Microsoft κερδίζει τη συγκεκριμένη διαμάχη, θα μπορούσε να κλείσει η υπηρεσία χαρτογράφησης της Google στη Γερμανία, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε κινητά τηλέφωνα. Στη χειρότερη μάλιστα των περιπτώσεων, θα μπορούσε ακόμη και να υποχρεωθεί να διακόψει τη διανομή του Chrome στη Γερμανία, εκτός αν η εταιρία εμποδίζει την πρόσβαση του προγράμματος περιήγησης στο Google Maps.

Το πιο πιθανό σενάριο, όμως, όπως υποστηρίζουν το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, είναι ότι η Microsoft θα μπορούσε να προσφέρει στην Google άδεια για την πατέντα της. Ένας εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε στο DPA ότι αυτό θα μπορούσε να είναι “ένας τρόπος για να τελειώσει αυτή η διαμάχη”.

Όπως και να έχει το δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση σε περίπου δύο μήνες, με τη χρήση του Google Maps να κινδυνεύει άμεσα στη Γερμανία.