Η Microsoft παίρνει το μέρος της Oracle στην κόντρα της με την Google

Οι νομικές μάχες μεταξύ Oracle και Google είχαν αρχίσει να “κοπάζουν” το τελευταίο διάστημα, όμως ίσως να υπάρξει μία σημαντική νέα εξέλιξη στην υπόθεση, μετά την αναφορά του Reuters για ανάμειξη της Microsoft, που ενημέρωσε πως θα υποστηρίξει την Oracle.

Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λεπτομέρειες για το θέμα μέχρι στιγμής, εκτός του ότι η Microsoft έκανε γνωστές τις προθέσεις της στο εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των νομικών της εκπροσώπων. Φυσικά, η εμπλοκή της Microsoft δείχνει πως υπάρχει συσχετισμός της υπόθεσης με μηνύσεις της εταιρίας εναντίον της Motorola Mobility (που πλέον είναι θυγατρική της Google) για καταπάτηση πατεντών.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η Oracle μήνυσε την Google το 2010, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη χρήση 37 Java APIs(Application Programming Interface) στο λειτουργικό σύστημα Android. Η Google υποστήριξε ότι ήταν ελεύθερη να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμέναAPIs, επειδή η γλώσσα προγραμματισμού Java είναι ελεύθερη για χρήση, και τα APIs της υποχρεωτικά τη χρησιμοποιούν.

Η Oracle προσπάθησε να κάνει την υπόθεση ότι η Google είχε χρησιμοποιήσει εν γνώσει της APIs, χωρίς άδεια, από την Sun Microsystems, η οποία εξαγοράστηκε από την Oracle το 2010.

Όμως, την περασμένη άνοιξη, μια ομοσπονδιακή επιτροπή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, τάχθηκε υπέρ της Google για σχεδόν όλα τα πνευματικά δικαιώματα καθώς και για όλα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίαςπου είχε αναφέρει η Οracle.

Μένει να δούμε πως θα συνεχιστεί αυτή η διαμάχη από τη στιγμή που στην υπόθεση θα εμπλακεί και η Microsoft, αποσκοπώντας φυσικά και η ίδια σε αποζημιώσεις από την Google.