Θρίλερ στον κομήτη – Κινδυνεύει μετά την προσεδάφιση το Philae

Μετά την ευφορία των πρώτων στιγμών, οι υπεύθυνοι της αποστολής Rosetta ελπίζουν να έχουν σήμερα μία ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης του μικρού ρομπότ Philae (Φίλαι), την επομένη της ιστορικής προσεδάφισής του στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri.

Συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματισθεί για τις 15.00 ώρα Ελλάδος σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC), οπότε και θα παρουσιασθεί το ιατρικό δελτίο του μικρού ρομπότ.

Τα πρώτα στοιχεία τα οποία ελήφθησαν μετά την προσεδάφιση αφήνουν να διαφανεί μία κατάσταση όχι και τόσο σύμφωνη με τα προβλεπόμενα και δημιουργούν αμφιβολίες για τις ικανότητες του Philae να φέρει εις πέρας το σύνολο του επιστημονικού του προγράμματος.

"Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη", δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για το Philae, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Κέντρο του Ντάρμσταντ. "Θα μάθουμε περισσότερα αύριο το πρωί".

Οι διακυμάνσεις στα σήματα που εξέπεμψε το ρομπότ δείχνουν ότι είτε προσεδαφίσθηκε σε αμμώδη περιοχή, είτε αναπήδησε μαλακά στην επιφάνεια του κομήτη πριν ακουμπήσει μία δεύετρη φορά.

"Αρα, ίσως σήμερα προσεδαφισθήκαμε δύο φορές", δήλωσε χθες ο Ούλαμεκ προκαλώντας τα γέλια της ομάδας.

"Γνωρίζουμε ότι το ριμπότ άγγιξε την επιφάνεια του κομήτη. Λάβαμε ένα πολύ καθαρό σήμα και λάβαμε επίσης τα στοιχεία του συστήματος προσεδάφισης. Είναι μία πολύ καλή είδηση", είπε.

"Η κακή είδηση είναι ότι, όπως φαίνεται, τα άγγιστρά του δεν λειτούργησαν και δεν έχει αγγιστρωθεί στην επιφάνεια", πρόσθεσε.

Εάν το ρομπότ δεν είναι καλά στερεωμένο στο έδαφος, "αυτό θα διαταράξει ορισμένα όργανα", δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του σχεδίου Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Σπουδών (CNES) της Τουλούζης Φιλίπ Γκοντόν εξηγώντας: "Πρέπει να είναι στερεά αγγιστρωμένο στην επιφάνεια για να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο που θα επιτρέψει τη συλλογή δειγμάτων του εδάφους".

Η αποστολή του Philae είναι να πάρει δείγματα η ανάλυση των οποίων θα δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και για την εμφάνιση του νερού και της ζωής της Γη.

Οι δυσκολίες αυτές δεν στάθηκαν ικανές να διαλύσουν την ευφορία που δημιούργησε αυτή η διεθνής πρώτη στα χρονικά της εξερεύνησης του Διαστήματος.

"Είμαστε οι πρώτοι που καταφέραμε κάτι τέτοιο και θα μείνει για πάντα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία. Ηταν μία μεγάλη ημέρα", δήλωσε ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. "Εχουμε επαφή με το Philae, γεγονός που αντικειμενικά είναι πολύ σημαντικό και η μπαταρία λειτουργεί. Οταν υπάρχει επαφή και ενέργεια, μπορούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία".

Η NASA χαιρέτισε τη θεαματική επιτυχία "στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος", "βήμα-κλειδί για τη διεθνή συνεργασία", σε μία αναφορά στα τρία αμερικανικά όργανα που μεταφέρει η Rosetta.

Χρειάστηκαν επτά ώρες ελεύθερης πτώσης από την αποκόλλησή του από τη Rosetta μέχρι την προσεδάφιση του Philae στην επιφάνεια του πυρήνα του κομήτη.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης αυτής το μικρό ρομπότ τράβηξε φωτογραφίες του πιστού του συνεργάτη, της Rosetta.

Οποια και αν είναι η κατάσταση του Philae στην επιφάνει του κομήτη, η Rosetta, που έχει ήδη διατρέξει απόσταση 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο Διάστημα, θα συνεχίσει να ακολουθεί τον Tchouri τουλάχιστον μέχρι τις 13 Αυγούστου, όταν ο κομήτης θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο.