Η Rosetta ξύπνησε και ετοιμάζεται να συναντήσει τον κομήτη 67Ρ

Γη καλεί Rosetta...

Rosetta ξύπνα!

Για τις πρώτες ώρες όμως το διαστημικό σκάφος δεν ξυπνούσε. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξυπνήσει από τη "νάρκη" στην οποία την είχαν θέσει οι επιστήμονες εδώ και 31 μήνες στις 12.00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Όμως έστειλε το πρώτο σήμα τελικά με κάποια καθυστέρηση, στις 20.28 (ώρα Ελλάδας).

Το διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε απόσταση 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μακρυά από τον πλανήτη μας ξύπνησε και, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), και τώρα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνάντησή του με τον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, έναν όγκο από πάγο διαμέτρου 4 χιλιομέτρων, τα μυστικά του οποίου θα επιχειρήσει να αποκαλύψει.

Το ξύπνημα του σκάφους ανακοινώθηκε με μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter @ESA_Rosetta: "Γεια σου, κόσμε!"

"Έπρεπε οπωσδήποτε το ξυπνητήρι να λειτουργήσει" δήλωσε ο Φρεντ Γιάνσεν, υπεύθυνος της αποστολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. "Έπειτα από μια ημέρα βασανιστικής αναμονής, είμαστε ενθουσιασμένοι που το σκάφος ξύπνησε και επικοινώνησε και πάλι μαζί μας" υπογράμμισε σε δελτίο τύπου.

Με τη Rosetta, η ESA επιχειρεί να ανακαλύψει τα μυστικά της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος από την γέννησή του, χάρη στην ανάλυση του κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει αυτό το καλοκαίρι, πριν τον ακολουθήσει στο διάστημα έως τα τέλη του 2015.

Η Rosetta αναμένεται να στείλει τις πρώτες εικόνες του κομήτη το Μάιο, ενώ θα βρίσκεται 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρύτερα από το στόχο της. Περίπου στα τέλη Μαΐου 2014, θα πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ελιγμό ευθυγράμμισης με τον κομήτη λίγο καιρό πριν από την κρίσιμη συνάντησή τους που θα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Το καλοκαίρι αυτό θα μεταφέρει για περίπου 100 χιλιόμετρα τον κομήτη 67P/TG, τον οποίο θα αρχίσει να εξερευνά αναζητώντας κατάλληλο μέρος προσγείωσης για το όχημα προσεδάφισης με το όνομα Philae.

Το ρομπότ αυτό, μεγέθους όσο ένα ψυγείο αλλά εξοπλισμένο με προηγμένα όργανα, θα προσγειωθεί στον κομήτη το Νοέμβριο του 2014.