Rosetta, ένας άλλος κόσμος: Συγκλονιστικές φωτογραφίες του κομήτη

"Είμαστε στον κομήτη!" ακούγεται στην αίθουσα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα!

Ήταν ένα τεράστιο ταξίδι: δέκα χρόνια, πέντε μήνες και τέσσερις ημέρες, πέντε περιστροφές γύρω από τον Ήλιο και 6.400.000.000 (δισ.) χιλιόμετρα. Και το διαστημικό σκάφος Ροζέτα (Rosetta), "αντιπαρατέθηκε" με έναν κομήτη και αντί να εξοβελιστεί ένα από τα δυο σώματα (όπως συμβαίνει συχνά στο διάστημα λόγω των βαρυτικών δυνάμεων), κομήτης και σκάφος ισορροπούν, θαρρείς σε μια στάση για να χορέψουν τάνγκο ή βαλς. Και έτσι θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν.

Μάλιστα η Ροζέτα έστειλε ήδη τις πρώτες φωτογραφίες από τον κομήτη.

(Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΖΕΤΑ ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ)

Ίσως σε όσους αγαπούν το σινεμά επιστημονικής φαντασίας, οι εικόνες να φαίνονται λίγο απλοϊκές αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι οι πρώτες τέτοιες εικόνες που είναι πραγματικές, είναι φωτογραφίες, όχι κάτι φτιαχτό από ειδικά και ψηφιακά εφέ.

 

Είναι η πρώτη φορά που ένα σκάφος κατορθώνει να ελιχθεί σε τόσο κοντινή απόσταση από ένα διαστημικό σώμα που κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα.

Του χρόνου μάλιστα θα κατέβει ένα μικρό σκάφος να συλλέξει δείγμα από την επιφάνεια του κομήτη.

Και γιατί όλα αυτά;

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες είναι από τα πρώτα σώματα που γεννήθηκαν μετά το Big Bang ως εκ τούτου φέρουν τα μυστικά της εξέλιξης και της ανάπτυξης του Σύμπαντος αλλά και της Γης. Να θυμίσουμε ότι μια ευρέως αποδεκτή επιστημονική υπόθεση είναι ότι το ζωογόνο στοιχείο της Γης, το νερό, έφτασε σε αυτή μέσα από κάποιο κομήτη ή αστεροειδή.