Πώς θα είναι τα Windows 10: Επιστρέφει το Start button!

Δυναμικό comeback φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει μέσα στο 2015 η Microsoft, με το λανσάρισμα των Windows 10, που θα διαδεχθούν τα (αποτυχημένα, κατά γενική ομολογία) Windows 8.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft προκαλούν, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.

Ένα στοιχείο που θα χαροποιήσει πολλούς παραδοσιακούς χρήστες παλαιότερων εκδόσεων των Windows είναι η επιστροφή του αγαπημένου τους κουμπιού Start (Έναρξη), το οποίο είχε εξαφανιστεί από τα Windows 8, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Ίσως η σημαντικότερη καινοτομία των Windows 10 (που, σύμφωνα με τη Microsoft, είναι και ο λόγος που από τα Windows 8 πηγαίνουμε στα 10, “πηδώντας” τον αριθμό 9) είναι ότι θα είναι ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα που θα διατίθεται για υπολογιστές, tablets και smartphones, και θα επιτρέπει σε έναν χρήστη που διαθέτει και τις τρεις αυτές συσκευές να τις χρησιμοποιεί με κοινό interface. Μάλιστα, με το Continuum, το σύστημα θα καταλαβαίνει αυτομάτως αν η συσκευή διαθέτει οθόνη αφής ή πληκτρολόγιο και ποντίκι, και αναλόγως θα προσαρμόζεται η λειτουργία της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εφαρμογές που θα αγοράζουν οι χρήστες θα είναι διαθέσιμες για όλες τις συσκευές, ενώ στον υπολογιστή οι εφαρμογές αυτές θα μπορούν πλέον να εμφανίζονται σε παράθυρο, και όχι με τον τρόπο που εμφανίζονται στα Windows 8, που δεν είναι καθόλου δημοφιλής.

Τα Windows 10 θα “τρέχουν” σχεδόν σε οποιαδήποτε συσκευή λειτουργούν σήμερα και τα Windows 8, με τη διαφορά ότι κάποιοι παλιότεροι υπολογιστές θα πρέπει να αποκλειστούν, καθώς για τη χρήση τους απαιτείται επεξεργαστής 64-bit. Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα tablets που “τρέχουν” λογισμικό Windows RT.

Τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν εντός του 2015, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή τους.