Apple: Δεν αγοράζουν iPad, αλλά και τα iPhone κάτω από τις προβλέψεις

Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2014, το οποίο έληξε στις 28 Ιουνίου. Παρά την θετική πορεία των εσόδων, η εταιρεία παρουσίασε μείωση πωλήσεων στις συσκευές iPad.

Πιο συγκεκριμένα, η Apple πούλησε 35,2 εκατ. συσκευές iPhone, έναντι 31,2 εκατομμυρίων συσκευών το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι (άνοδος κατά 13%) και 43,7 εκατομμυρίων συσκευών iPhone το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η εν λόγω επίδοση είναι εντυπωσιακή αν σκεφτούμε ότι είμαστε σε αναμονή νέας έκδοσης του iPhone, ενώ αναλυτές θεωρούν ότι η άνοδος προήλθε από τις αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

Στον τομέα των Mac πούλησε 4,4 εκατομμύρια υπολογιστές, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 18%, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι και έναντι 4,1 εκατομμυρίων συσκευών το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ότι αφορά τα iPad, η Apple πούλησε 13,2 εκατομμύρια συσκευές, επίδοση χειρότερη τόσο από την αντίστοιχη του προηγούμενου τριμήνου όσο και της ίδιας περυσινής περιόδου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το δ’ τρίμηνο του 2013 η Apple πούλησε 26 εκατομμύρια iPads. Στον τομέα των iPods πουλήθηκαν 2,9 εκατομμύρια συσκευές, έναντι 2,7 εκατομμυρίων το περασμένο τρίμηνο.

Αιτία των άσχημων πωλήσεων του iPad θεωρήθηκαν μία σειρά παραγόντων, όπως η αναμονή του νέου iPhone 6 με τη μεγαλύτερη οθόνη που ίσως οδηγεί αρκετούς χρήστες σε επαναπροσδιορισμό των αναγκών τους. Επίσης, η παρουσία αρκετών "καλών" Android tablets δημιούργησε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, ειδικά λόγω χαμηλότερων τιμών διάθεσης.

Ο ίδιος ο Τιμ Κουκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, δήλωσε ότι οι επιδόσεις του iPad ήταν αναμενόμενες για τα στελέχη της εταιρείας, αλλά όχι και για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόσφατη συμφωνία με την IBM θα αλλάξει τα δεδομένα και θα βοηθήσει την οικογένεια iPad να βρει νέο πεδίο δράσης. Τέλος, δήλωσε ότι η Apple παραμένει από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά των tablets, έχοντας πουλήσει συνολικά 225 εκατομμύρια iPads τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σε ότι αφορά τα καθαρά οικονομικά στοιχεία, η Apple είδε τα έσοδά της να ανέρχονται στα 37,4 δισεκατομμύρια δολάρια (άνοδος 6%), ενώ τα κέρδη της κινήθηκαν στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια (άνοδος 12%). Στις προβλέψεις για το τρίμηνο που θα λήξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Apple εκτιμά ότι τα έσοδα θα κινηθούν μεταξύ 37 και 40 δισ. δολαρίων.