Νόμιμο υπό προϋποθέσεις το jailbreak στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι το jailbreak, το «ξεκλείδωμα» δηλαδή συσκευών iPhone είναι απολύτως νόμιμο και δεν παραβιάζει νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα iPad αφού όπως φαίνεται αυτά εξαιρούνται από την εν λόγω απόφαση.

Αυτό γιατί σύμφωνα με την απόφαση του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας των ΗΠΑ περί εξαιρέσεων στον νόμο Digital Millennium Copyright Act (DMCA), «η κατηγορία των tablets είναι δύσκολο να οριστεί». Οπότε το Γραφείο αντί να τα απαλλάξει, αρνήθηκε να τα τοποθετήσει στην ίδια κατηγορία με τα κινητά τηλέφωνα.

Αρκετοί οργανισμοί, όπως οι Electronic Frontier Foundation, New Media Rights, και το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού προσέφυγαν στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την εξαίρεση του jailbreak από τον νόμο DMCA. Το Γραφείο αποφάνθηκε ότι η αίτηση τους είναι δίκαιη, αφού αρκετά smartphones έχουν περιορισμούς στο λειτουργικό τους οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία τους.

Στο θέμα των tablets όμως, και συγκεκριμένα του iPad, το Γραφείο αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την χορήγηση απαλλαγής, χωρίς όμως να αποκλείει πιθανή εξαίρεση τους στο μέλλον. Η απαλλαγή φαίνεται να χορηγήθηκε μόνο στα smartphones λόγω του ότι αυτά χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από τα tablets.

Με την διάθεση όλων και περισσότερων συσκευών tablet όμως, και με την διείσδυση τους στην αγορά και την καθημερινή μας ζωή, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να επανεξετάσει σύντομα το ζήτημα της απαλλαγής τους από την νομοθεσία και να νομιμοποιήσει το jailbreak και σε αυτά.