Αποκαλυπτήρια για τα νέα iPads της Apple

Δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις το event της Apple για την παρουσίαση των νέων iPad, καθώς τα περισσότερα στοιχεία είχαν ήδη διαρρεύσει στο Διαδίκτυο αρκετό καιρό πριν.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι το νέο iPad έχει... όνομα! Είναι το iPad Air, και είναι “λεπτότερο, ελαφρύτερο, ισχυρότερο". Και δεν είναι απλά ελαφρύτερο: Είναι "το ελαφρύτερο tablet πλήρους μεγέθους στον κόσμο", ζυγίζοντας περίπου 450 γραμμάρια.

Διαθέτει οθόνη retina 9,7 ιντσών με το τσιπ A7 που παρουσίασε η Apple και στο iPhone 5S, που σημαίνει ότι θα έχει διπλάσιες επιδόσεις σε γραφικά και ταχύτητα από το iPad 4. Διαθέτει ακόμα κάμερα iSight 5 Megapixels με λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας και δύο μικρόφωνα για το Facetime. Θα διατίθεται σε χρώματα ασημί, λευκό, μαύρο και σκούρο γκρι και θα κοστίζει 499 δολάρια στις ΗΠΑ, όπου θα κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου.

Αυτό που δε διαθέτει, αν και πολλοί το περίμεναν πώς και πώς, είναι το σύστημα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος του iPhone 5S...

Η Apple παρουσίασε ακόμα το νέο iPad Mini, αυτή τη φορά με οθόνη Retina.

Διαθέτει επίσης τον επεξεργαστή Α7, που σημαίνει ότι θα είναι τέσσερις φορές ταχύτερο και με οκτώ φορές καλύτερα γραφικά από το σημερινό iPad Mini. Θα διατίθεται στα τέσσερα χρώματα που ανακοινώθηκαν και για το iPad Air και θα κοστίζει 399 δολάρια στις ΗΠΑ, όπου θα κυκλοφορήσει εντός του Νοεμβρίου.

Στο event παρουσιάστηκαν ακόμα τα νέα MacBooks: Το MacBook Pro 12'' με επεξεργαστή Core i5 2,4GHz και μνήμη Iris Pro 4GB, 128GB κυκλοφορεί από σήμερα στις ΗΠΑ με τιμή 1.299 δολάρια, δηλαδή 200 δολάρια λιγότερα από το προηγούμενο μοντέλο. Το MacBook Pro 15'' με Haswell, μνήμη Iris Pro (με δυνατότητα ξεχωριστής κάρτας γραφικών GeForce GT 500), αυτονομία οκτώ ωρών, με κόστος 2.000 δολάρια, δηλαδή επίσης 200 δολάρια λιγότερα από το προηγούμενο μοντέλο, κυκλοφορεί κι αυτό σήμερα στις ΗΠΑ. Και, το κερασάκι στην τούρτα, το απίθανο workstation που κατασκευάζει η Apple, με τετραπύρηνο επεξεργαστή Xeon, μνήμη RAM 12GB, Dual FirePro D300, 2GB VRAM, 256GB SSD, που είναι καθαρά επαγγελματικό μοντέλο και θα κοστίζει 2.999 δολάρια.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το λειτουργικό σύστημα OS X Mavericks, με το οποίο βελτιώνεται σημαντικά η απόδοση και η αυτονομία του υπολογιστή. Χαρακτηριστικό είναι ότι το MacBook Air 13" με το Mavericks έχει μεγαλύτερη αυτονομία μιας ώρας σε σύγκριση με το Mountain Lion. Αντίστοιχη είναι και η βελτίωση απόδοσης στα γραφικά.

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, σύμφωνα με τα οποία το 81% των χρηστών tablets χρησιμοποιούν iPad, ενώ αυτόν το μήνα οι πωλήσεις iPad ξεπέρασαν τα 170 εκατομμύρια!