Παροξυσμός για το καινούργιο iPhone 6s

Τα νέα iPhone 6s και 6s Plus της Apple κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά διαφόρων χωρών με τους υποψήφιους αγοραστές τους να σχηματίζουν ουρές σε πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο. Την ίδια ώρα μια οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Χονγκ Κονγκ καλεί την Apple να πάρει μέτρα κατά ενός από τους προμηθευτές της στην Κίνα που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται το προσωπικό του.

Αναλυτές περιμένουν ένα ρεκόρ 12 ως 13 εκατομμυρίων νέων iPhone 6s και 6s Plus να πωληθούν κατά το πρώτο αυτό Σαββατοκύριακο που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τα δύο νέα iPhone 6s και 6s Plus, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 199 και τα 299 δολάρια με διετές συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών, κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά της Αυστραλίας, του Καναδά, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Χονγκ Κονγκ, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Πουέρτο Ρίκο, της Σιγκαπούρης, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την κυκλοφορία αυτών των δύο κινητών τηλεφώνων της Apple στην αγορά, μια οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η "Φοιτητές και Πανεπιστημιακοί Κατά των Αξιόποινων Ενεργειών στην Επιχείρηση" (Sacom), καταγγέλλει σήμερα ότι η εταιρεία κατασκευής οθονών αφής Lens Technology επιβάλλει επιπρόσθετες ώρες εργασίας και παρακρατεί μισθούς, ενώ θέτει ταυτοχρόνως σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων της.

Οι υπέρμαχοι αυτοί των δικαιωμάτων των εργαζομένων πραγματοποίησαν έρευνα για μήνες σε τρία εργοστάσια της κινεζικής εταιρείας.

Η ιδρύτρια της Lens Technology, Ζου Κουνφέι, η οποία υπήρξε και η ίδια εργάτρια, έγινε τον Μάρτιο η πιο πλούσια γυναίκα στην Κίνα, μετά την είσοδο της εταιρείας της στο Χρηματιστήριο του Σενζέν.

Η Apple οφείλει "να λάβει άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η εκμετάλλευση στους προμηθευτές της", σημειώνει η Sacom. "Καλούμε την Apple να εκπληρώσει τις επιχειρηματικές της υποχρεώσεις, να προσφέρει στους υπαλλήλους έναν χώρο εργασίας που παρέχει αξιοπρέπεια και σεβασμό".

Η Sacom επικαλείται τις περιπτώσεις εργατών που εργάζονταν για έναν μήνα χωρίς ούτε μια ημέρα ρεπό και την παρακράτηση μισθών για εβδομάδες. Η Lens Technology δεν καταβάλλει επίσης τις εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτει η Sacom.

"Σκόνη, θόρυβος, μολυσμένο νερό, χημικές ουσίες, είναι προβλήματα που προκύπτουν τακτικά στα εργαστήρια", καταγγέλλει επίσης η οργάνωση αυτή που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Η διεύθυνση "δεν γνωρίζει καν αν οι υπάλληλοί της είναι καλά προστατευμένοι ή όχι", υπογραμμίζει.

Για να πραγματοποιήσει την έρευνά της, η Sacom έστειλε κάποιους ανθρώπους να εργαστούν "ινκόγκνιτο" στα εργοστάσια της εταιρείας και επίσης πήρε συνέντευξη από εργαζόμενους εκτός του χώρου εργασίας τους.

Η Sacom θα δώσει σήμερα ένα αντίγραφο της έκθεσής της στην Apple και τη Lens Technology, η οποία εδρεύει στην επαρχία Χιουνάν.

Περίπου δέκα διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σήμερα μπροστά από ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα της Apple στο Χονγκ Κονγκ ζητώντας από την αμερικανική εταιρεία να "ξεφορτωθεί τους σάπιους".

Ωστόσο οι εκατοντάδες πελάτες που είχαν προπαραγγείλει το νέο iPhone 6s ή το νέο iPhone 6s Plus ως επί το πλείστον αδιαφόρησαν για τη συγκέντρωση αυτή.

Η Lens Technology είναι επίσης προμηθευτής της μεγάλης ανταγωνίστριας της Apple, της νοτιοκορεάτικης Samsung. Κύρια δραστηριότητά της είναι η κατασκευή οθονών αφής που προορίζονται για τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές και υπολογιστές.

Μέχρι στιγμής ούτε η Apple ούτε η Lens Technology έχουν σχολιάσει την είδηση αυτή.