Apple: Από σήμερα το “free” γίνεται “get”

Νέα ήθη φέρνει από σήμερα η Apple στις εφαρμογές που διατίθενται δωρεάν στο App Store. Μέχρι και χθες, όποιος χρήστης ήθελε να κατεβάσει μία από αυτές, έβλεπε την ένδειξη "free".

Από σήμερα όμως η συγκεκριμένη ένδειξη άλλαξε. Στη θέση του "free" θα βρίσκεται το "get".

Η αλλαγή αυτή προήλθε μετά από πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατάφερε το καλοκαίρι να πείσει την Google να αλλάξει το όνομα των εφαρμογών που έχουν την επιλογή in-app αγορών.

Ο αμερικανικός κολοσσός άλλαξε στην ευρωπαϊκή αγορά τα Top Free Apps σε Top Apps, και τα Top Free Games σε Top Games. Ωστόσο μέχρι και σήμερα διατηρεί την επιγραφή Free στις εφαρμογές αυτές.

Η επιτροπή υποστηρίζει πως το πρόβλημα επικεντρώνεται στο γεγονός, ότι μια εφαρμογή, για παράδειγμα ένα παιχνίδι το οποίο προωθείται ως free, μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές όσον αφορά στα κόστη τα οποία μπορεί να επιβαρυνθεί αργότερα. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα παιδιά να είναι εκτεθειμένα στο marketing των in-app αγορών, το οποίο μεταφέρει την πίεση στους γονείς, οι οποίοι εμμέσως πιέζονται να πληρώνουν για μία εφαρμογή.

Αυτή την στιγμή η Apple έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και άλλες αλλαγές στο μέλλον, αλλά επίσης τονίζει ότι έχει κάνει αρκετά ήδη για την προστασία των καταναλωτών, ειδικά όσο αφορά τα in-app purchases. Επίσης έχουν δημιουργήσει section για παιδικές εφαρμογές οι οποίες περνάνε από μεγαλύτερο έλεγχο.