Η Google τιμά τα 100στα γενέθλια της Mary Leakey

Η Βρετανίδα Mary Leakey είχε ασχοληθεί με την αρχαιολογία και την ανθρωπολογία, και ήταν αυτή που είχε πρώτη ανακαλύψει τα οστά ενός είδους πιθήκου που είχε εκλείψει, και που πλέον πιστεύεται ότι ήταν πρόγονος του ανθρώπου.

Για μεγάλο διάστημα της καριέρας της, συνεργάστηκε με τον σύζυγό της Louis Leakey προσπαθώντας να φέρουν στην επιφάνεια τα εργαλεία και τα απολιθώματα των αρχαίων ανθρωποειδών. Επίσης, κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύστημα, που κατέτασσε τα πέτρινα εργαλεία – ευρήματα που βρέθηκαν στο Olduvai Gorge της ανατολικής Αφρικής.

Μάλιστα το 1960, έγινε επικεφαλής στην προσπάθεια ανασκαφών στην περιοχή του Olduvai, που σταδιακά ανέλαβε εξολοκλήρου δημιουργώντας τη δική της ομάδα. Μετά τον θάνατο του άντρα της, χρίστηκε πρωτοπόρος στην "παλαιο-ανθρωπολογία", μεταδίδοντας μάλιστα τη φλόγα και τη γνώση και σους γιους της. 

Η προσφορά της είναι εξαιρετικά σημαντική στα όσα γνωρίζουμε σήμερα για την "προέλευσή" μας και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην έρευνα πολλών μεταγενέστερων αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων, συμπεριλαμβανομένων και τον γιων της. Η Mary Leakey γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1913 ενώ έφυγε από τη ζωή στις 9 Δεκεμβρίου του 1996.