Αφιερωμένο στον Frank Zamboni το σημερινό Doodle

Με ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, αποφάσισε να τιμήσει σήμερα 16 Ιανουαρίου 2013 η Google, τον εφευρέτη Mark Zamboni. Οδηγήστε έναν παγοστρωτήρα (Zamboni), καθαρίστε την πίστα του πατινάζ, προσέξτε μην ξεμείνετε από καύσιμα και μοιραστείτε το σκορ σας στο Goggle+.

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον παγοστρωτήρα (ice resurfacer), γνωστότερο και ως Zamboni, γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 112 χρόνια. Ο Frank Joseph Zamboni Jr, όπως είναι το πλήρες όνομα του, είχε ανοίξει ένα παγοδρόμιο μαζί με τα δύο του αδέλφια και έναν ξάδελφό του.

Οι δουλείες πήγαιναν πολύ καλά και αποφάσισαν να επεκταθούν, μεγαλώνοντας το παγοδρόμιο, το οποίο ονομάστηκε “Iceland Skating Rink” και μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 800 παγοδρόμους.

Η καταπόνηση του πάγου και η καθημερινή ανάγκη για την αντικατάστασή του, οδήγησαν τον Zamboni, στην κατασκευή ενός μηχανήματος το 1949, με ειδικό σχεδιασμό και ανάγκη για έναν μόνο οδηγό.

Η νέα εφεύρεση κατοχυρώθηκε από τον Zamboni και μπορούσε να καθαρίσει και να αντικαταστήσει το φθαρμένο πάγο σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι πριν.

Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Frank J. Zamboni Co. που εκμεταλλεύτηκε την συγκεκριμένη εφεύρεση. Ο Frank Zamboni πέθανε στις 27 Ιουλίου 1988, από καρκίνο των πνευμόνων.