Μπορεί ένα iPhone να σωθεί… μόνο του από μία πτώση;

Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες ενός ιδιοκτήτη iPhone (και όχι μόνο iPhone, βέβαια) είναι να γλιστρήσει το κινητό του από τα χέρια του και να καταλήξει στο πάτωμα ή στο δρόμο, ένα ενδεχόμενο που μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε κάποια σοβαρή εσωτερική βλάβη ή σε μία ραγισμένη οθόνη.

Η Apple ίσως να βρήκε τη λύση για να αποτελέσει αυτός ο εφιάλτης παρελθόν.

Η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία ενέκρινε σήμερα μία πατέντα που έχει καταθέσει η Apple από το Σεπτέμβριο του 2011, και η οποία αφορά σε “μία ηλεκτρονική συσκευή που περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή, έναν αισθητήρα που επικοινωνεί με τον επεξεργαστή και έναν προστατευτικό μηχανισμό”. Ο προστατευτικός μηχανισμός “επικοινωνεί με τον επεξεργαστή και είναι προγραμματισμένος να αλλάζει επιλεκτικά το κέντρο της μάζας της ηλεκτρονικής συσκευής”.

Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται... αλαμπουρνέζικα, όμως αυτό που περιγράφει η πατέντα της Apple δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας μηχανισμός που θα αντιλαμβάνεται ότι η συσκευή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, θα υπολογίζει το σημείο με το οποίο θα προσκρούσει η συσκευή στο έδαφος, και κατόπιν θα μπορεί να αλλάξει το κέντρο βάρους της συσκευής, προκειμένου να τη σώσει από πιθανές σοβαρές βλάβες – δηλαδή, θα αλλάζει το σημείο πρόσκρουσης της συσκευής, επιλέγοντας κάποιο λιγότερο... ευαίσθητο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η πατέντα της Apple εγκρίθηκε δε σημαίνει και ότι θα δούμε έναν τέτοιο μηχανισμό σύντομα στις συσκευές της. Εξάλλου, πρόκειται για ένα αίτημα που υποβλήθηκε πριν από τρία χρόνια, και δεν είναι σαφές αν κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμα στα σχέδια της εταιρείας.

Πάντως, μπορούμε να ελπίζουμε...