Apple: Η ιστορία πίσω από το «δαγκωμένο μήλο» – Πώς προέκυψε το διάσημο logo της εταιρείας

Apple: Η ιστορία πίσω από το «δαγκωμένο μήλο» – Πώς προέκυψε το διάσημο logo της εταιρείας

Όλες οι εκδοχές που έχουν ακουστεί - Ποια είναι η αλήθεια

Υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το αρχικό εμβληματικό λογότυπο της Apple. Και ενώ το μήλο έχει χάσει τις ρίγες του, το σχήμα του - μαζί με το δάγκωμα στο πλάι - έχει παραμείνει αμετάβλητο από την ίδρυση της εταιρείας το 1976.

Όπως λέει η ιστορία, το λογότυπο αποτελεί φόρο τιμής στον αείμνηστο, μεγάλο μαθηματικό Alan Turing. Ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών αυτοκτόνησε και φημολογείται ότι πραγματοποίησε την πράξη του χρησιμοποιώντας ένα μήλο με κυάνιο. Ο Τούρινγκ είναι για πολλούς ο άνθρωπος που έκρινε την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ιστορίας ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έσπασε τον κώδικα Enigma, την κωδικοποίηση που χρησιμοποιούσαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χίτλερ κατά τις επιχειρήσεις τους.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple, γκρέμισε την εκδοχή αυτή κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ως «όμορφη, συγκινητική αλλά αναληθή».

Ακόμη μια εκδοχή που έχει προταθεί ως έμπνευση για το logo είναι το Προπατορικό Αμάρτημα: το μήλο που έφαγαν οι Πρωτόπλαστοι από το δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού και τους στοίχισε την εκδίωξη από τον Παράδεισο. Η ιδέα είναι ότι η Apple θα «τάιζε» πάντα την επιθυμία των ανθρώπων για γνώση.

Μια ακόμη εκδοχή είναι το... ιστορικό μήλο του Νεύτωνα, αυτό που έπεσε στο κεφάλι του «πατέρα» του νόμου της βαρύτητας. Αυτή η αφήγηση θέλει τον Ronald Wayne να σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της Apple όταν αυτή ήταν ακόμη κάτι σαν αυτό που θα λέγαμε σήμερα μια start-up: ο Wayne σκιτσάρισε ένα λογότυπο που έδειχνε το Νεύτωνα κάτω από ένα δέντρο με ένα μήλο να αστράφτει πάνω στο κεφάλι του. Ο Steve Jobs όμως δεν ενθουσιάστηκε.

Η αλήθεια είναι λιγότερο σπουδαία. Η εταιρεία ονομάζεται Apple μόνο και μόνο επειδή ο Steve Jobs σκέφτηκε ότι ακούγεται ωραία λέξη, και επειδή ο Jobs βρισκόταν στη μέση μιας δίαιτας που περιελάμβανε μόνο φρούτα όταν το σκέφτηκε. Όσο για το ίδιο το λογότυπο, ο δημιουργός του Rob Janoff έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Τούρινγκ,ούτε με θεωρίες που έχουν να κάνουν με το κόσμο της επιστήμης.

Όσο για το δάγκωμα, ο γραφίστας Rob Janoff (που είναι επιβεβαιωμένο ότι από το χέρι του σχεδιάστηκε το λογότυπο της Apple) ήθελε να φτιάξει κάτι πιο απλό. Ο Janoff σχεδίασε το μήλο που του λείπει μια δαγκωνιά, προκειμένου να μην το μπερδεύουν οι καταναλωτές με ντομάτα ή κεράσι!

Σχετικά Tags
Apple