Apple: Συναγερμός για το κακόβουλο λογισμικό «zero-click»

Apple: Συναγερμός για το κακόβουλο λογισμικό «zero-click»

Πώς μπορεί να επηρεάσει συσκευές iPhone και iPad

Η Apple εξέδωσε μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού για να αντιμετωπίσει ένα κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας «zero-click» που θα μπορούσε να επηρεάσει συσκευές iPhone και iPad. Ανεξάρτητοι ερευνητές λένε ότι ένα κενό ασφαλείας, αξιοποιήθηκε από διαβόητο λογισμικό παρακολούθησης για την κατασκοπεία ενός Σαουδάραβα ακτιβιστή.

Ερευνητές από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο δήλωσαν ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του Pegasus, του κατασκοπευτικού λογισμικού που κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Το συγκεκριμένο λογισμικό φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες.

Η επείγουσα ενημέρωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα η Apple κλείνει ένα κενό ασφαλείας που επιτρέπει στους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε συσκευές μέσω της πλατφόρμας iMessage, ακόμη και αν οι χρήστες δεν πατήσουν σε κάποιο σύνδεσμο ή αρχείο. Ο Σαουδάραβας ακτιβιστής επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε το Citizen Lab, όπως αναφέρει το cnn.