HADO: Αυτό είναι το πρώτο τεχνο-άθλημα στον κόσμο

HADO: Αυτό είναι το πρώτο τεχνο-άθλημα στον κόσμο

Παρουσιάζεται στη 85η ΔΕΘ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Αυτές οι εντυπωσιακές «μάχες» θα μπορούσαν να δοθούν οπουδήποτε: δίπλα στα τείχη της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη, σε μια απομακρυσμένη παραλία της λακωνικής Μάνης, στην καρδιά ενός δάσους στην Ήπειρο ή ακόμα και στην κορυφή του Ολύμπου -αρκεί να υπάρχει σήμα και σύνδεση Ίντερνετ κι ο κατάλληλος εξοπλισμός. Ο λόγος για τις αναμετρήσεις του πρώτου τεχνο-αθλήματος στον κόσμο, του «HADO», το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR), για να εντάξει στον πραγματικό κόσμο τα «όπλα» ενός βιντεοπαιχνιδιού.

Οι αθλητές, που φορούν ειδική χειροποίητη μάσκα AR με λειτουργικό σύστημα iOS και περικάρπιο με αισθητήρες κίνησης, αναμετριούνται εκτοξεύοντας φωτεινές εικονικές μπάλες ενέργειας και υψώνοντας εικονικές ασπίδες προστασίας. Για να νικήσουν τον αντίπαλο, καταβάλλουν τη φυσική προσπάθεια και τη διανοητική ενέργεια που απαιτεί ένα άθλημα με ταχύτατο ρυθμό, το οποίο «ζητά» αστραπιαίες αποφάσεις στρατηγικής. Γιατί ένας αγώνας HADO διαρκεί μόλις 80 δευτερόλεπτα! Οι δε θεατές (πολλές χιλιάδες, πλέον, παγκοσμίως) μπορούν μέσω ειδικών οθονών να απολαύσουν ένα άθλημα σαν ολοζώντανο βιντεοπαιχνίδι, που συνδυάζει πραγματικό και εικονικό κόσμο, αφού οι παίκτες είναι πραγματικοί άνθρωποι, που κινούνται σε μια αρένα στον φυσικό χώρο, αλλά τα «όπλα» τους εικονικά.

HADO: Πού γεννήθηκε το άθλημα

Το ιδιαίτερο αυτό άθλημα, που ήρθε στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας και ήδη απέκτησε εθνική ομάδα, γεννήθηκε το 2014 στην Ιαπωνία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χιρόσι Φουκούντα, ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης meleap Inc., αναρωτήθηκε πώς θα ήταν αν θα μπορούσε να εκτοξεύει «hadoken» στον πραγματικό κόσμο («hadoken» αποκαλείται η «γροθιά κύματος» στο βιντεοπαιχνίδι «Street Fighter»). Το όνειρο «σιγόκαιγε» μέσα του, μέχρι που το 2014 το HADO (από τη λέξη «hadoken») έγινε άθλημα με φανατικούς οπαδούς. Ένα άθλημα, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου), σε μια αρένα 520 τετραγωνικών στον όροφο του περιπτέρου 2, με μέγιστο αριθμό 60 θεατών κάθε φορά.

Στον χώρο αυτό, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν και να παίξουν HADO, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον οικονομολόγο Γιώργο Μπήτιο, που μαζί με την αδερφή του, Χριστίνα, έφερε το άθλημα σε Ελλάδα και Κύπρο και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της πρώτης εθνικής ομάδας, την οποία αποτελούν ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών Σπύρος Σπάτουλας ως επιθετικός (οργανωτής και προπονητής της εθνικής ομάδας και ο πρώτος HADO Master στην Eλλάδα), ο αθλητής της εθνικής ομάδας Kick Boxing, Κωνσταντής Φιλίππου (επιθετικός) και ο Χρήστος Διαμαντής (αμυντικός). Ο Γιώργος Μπήτιος, με μεταπτυχιακό στη δημόσια κρατική διοίκηση, που για χρόνια εργάστηκε στην Ολλανδία για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών και ακολούθως ως σύμβουλος επιχειρήσεων, έμαθε για το HADO κι αποφάσισε να έρθει σε επικοινωνία με τη meleap Inc τον Φεβρουάριο του 2020, συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό άθλημα, που συγχωνεύει τεχνολογία κι αθλητισμό και απαιτεί διαρκή κίνηση όλου του σώματος και διανοητική εγρήγορση.

Τρέχοντας κόντρα στην καραντίνα

Ήρθε σε επαφή με τη Meleap στην Ιαπωνία και τους συνεργάτες της στη Γαλλία και το πρώτο σημαντικό ραντεβού με τους Γάλλους, για εκπαίδευση και εξοπλισμό, κλείστηκε στην Ελλάδα για τις 21 Μαρτίου 2020. Ένα ραντεβού που δεν έγινε, αφού ενέσκυψαν η πανδημία και το πρώτο lockdown. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, αλλά το ίδιο και η επιμονή των δύο αδερφών οι Έλληνες να γνωρίσουν το HADO. Η συνάντηση με τους Γάλλους έγινε αμέσως μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν: στο «διάλειμμα» ανάμεσα στα δύο lockdown, τον Αύγουστο 2020, οπότε έγινε η εκπαίδευση κι αποκτήθηκε ο αναγκαίος εξοπλισμός, ώστε το άθλημα να εισαχθεί ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο. Ήρθε όμως η δεύτερη καραντίνα και τα δύο αδέρφια χρειάστηκε να ξεχάσουν τα ταξίδια με αεροπλάνο -κι άρα, προσωρινά, και την αγορά της Κύπρου.

Συνέχισαν όμως να αναζητούν τους αθλητές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν μια εθνική ομάδα και τους βρήκαν. Η πρώτη εθνική ομάδα HΑDO, αποτελούμενη από τους Σπ. Σπάτουλα, Κ.Φιλίππου και Χρ. Διαμαντή, ήταν γεγονός τον Ιούλιο (οι εθνικές ομάδες είναι τριμελείς, με έναν αναπληρωματικό). Κι είναι η ομάδα αυτή, που θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα HADO, στις 23-26 Σεπτεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 16 χώρες (στο πρωτάθλημα θα αγωνιστεί και η Κύπρος, την εθνική ομάδα της οποίας απαρτίζουν οι αθλητές Ερμής Φιλίππου και Γιώργος Βασιλειάδης ως επιθετικοί κι Αχιλλέας Μπότσαρης και Κωνσταντίνος Ντάλας ως αμυντικοί). Οι τέσσερις χώρες που θα προκριθούν θα λάβουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 2022, στο Τόκιο. Ναι, τελικά το HADO μπήκε στις αρένες Ελλάδας και Κύπρου κι από εκεί στα «γήπεδα» όλου του κόσμου.

Η RAF, η Huawei και το κοινωνικό αποτύπωμα

Σε μια εποχή που το «metaverse» (η «σύμφυση» φυσικού και εικονικού κόσμου, με την προσφορά πραγματικών υπηρεσιών σε virtual κόσμους) ανατέλλει, το HADO έχει αποκτήσει χιλιάδες οπαδούς και πολλούς παίκτες (μεταξύ των οποίων η ομάδα της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, της περίφημης RAF, που διαπρέπει χάρη στα αντανακλαστικά των πιλότων) κι έχει δημιουργήσει μια νέα αγορά. Έχει δε αποκτήσει τέτοια απήχηση, που ο κινεζικός κολοσσός «Huawei» το αξιοποιεί στις αγορές της Ασίας, για να προωθήσει τον εξοπλισμό 5G που προσφέρει: ένας αγώνας HΑDO μπορεί να παιχτεί οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο Ιντερνετ και σήμα και διοργανώνοντας αγώνες, η Huawei διαφημίζει την ισχύ της διασυνδεσιμότητας που προσφέρει -ασχέτως του ότι στο άθλημα χρησιμοποιείται το αμερικανικό λειτουργικό iOS.

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Μπήτιος, οι αθλητές του HADO συνδέονται με έναν game server, που με τη σειρά του συνδέεται με τον κεντρικό server στην Ιαπωνία και μπορούν επίσης να παραμετροποιήσουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν (π.χ, την ταχύτητα εκτόξευσης μπάλας). Υπάρχει επίσης η εφαρμογή για κινητά «HADO Connect», που δίνει στατιστικά επιδόσεων στους αθλητές. Κατά τον Γιώργο, πέρα από τη σωματική και την εξάσκηση της στρατηγικής στη λήψη αποφάσεων, το HADO μπορεί να έχει σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, αφού ενισχύει την ομαδικότητα (στην εκδοχή «Mοnster Battle» όλοι οι παίκτες συνεργάζονται για να απωθήσουν μαζί ένα τέρας) και να συνεισφέρει στην εκπαίδευση, ενώ μπορεί να δώσει κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια σε άτομα με κινητικά προβλήματα που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης ή σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες (ήδη, στην Τσεχία αξιοποιείται για τέτοιο σκοπό). Προς το παρόν, οι επισκέπτες της 85ης ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θεαματικές αναμετρήσεις στην αρένα του περιπτέρου 2...