Ένας βασιλιάς στο μπαλκόνι σας

Δικαιολογημένα έχει τον τίτλο του βασιλιά των λουλουδιών αφού η τριανταφυλλιά είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο και μυρωδάτο φυτό.

Στις τριανταφυλλιές αρέσει ο ήλιος και το πλούσιο υγρό έδαφος ιδιαίτερα αν έχει και κοπριά. Αν δεν έχετε κήπο και θέλετε απλά να ομορφύνετε το μπαλκόνι σας μπορείτε να φυτέψετε τριανταφυλλιές σε γλάστρες ή σε ζαρντινιέρες αρκεί να είναι μεγάλες και να έχουν τρύπες για να φεύγει το νερό.  Πριν βάλετε το χώμα στη γλάστρα ή στη ζαντινιέρα θα πρέπει να τοποθετήσετε στον πυθμένα χαλίκι για στράγγισμα.

Εάν θέλετε να χαρείτε τις τριανταφυλλιές σας για πολύ καιρό θα πρέπει να τις ποτίζεται συχνά και να προσθέτετε κοπριά. Ειδικά το καλοκαίρι σε ημέρες που έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία η τριανταφυλλιά σας θα έχει ανάγκη απο περισσότερο νερό. Όποτε λιπαίνετε το φυτό θα πρέπει να σκαλίζετε γύρω απο αυτό για να ενσωματωθεί καλύτερα το υλικό με το χώμα ενώ μια φορά το χρόνο πρέπει να προσθέτετε τύρφη ή κάποιο φυλλόχωμα, για να εμπλουτίζετε το χώμα με οργανική ουσία.

Αν αποφασίσετε να φυτέψετε γυμνόριζες τριανταφυλλιές δηλαδή χωρίς μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους προτιμήστε να το κάνετε από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης, ακόμη κι αν έχει κρύο. Σε αυτή την περίπτωση πριν τις φυτέψετε τοποθετήστε τες σε ένα ποτήρι νερό για περίπου μια ώρα. Στην συνέχεια εμπλουτίστε το χώμα με λίγη κοπριά στο σημείο που θα τις φυτέψετε και απλώστε καλά τις ρίζες τους.

Τα άνθη και τα μεθυστικά τους αρώματα θα τα χαρείτε απο την άνοιξη μέχρι το χειμώνα ανάλογα πάντα με την ποικιλία που θα επιλέξετε.

Αν τις φυτέψετε στον κήπο σας φροντίστε να έχουν μεταξύ τους μια απόσταση 50 εκ. η μία απο την άλλη και να βρίσκονται σε σημείο με πολύ ήλιο.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της τριανταφυλλιάς  σας είναι το ωίδιο. Το λευκό παχύ στρώμα σκόνης που εμφανίζεται στα νέα φύλλα και τα μπουμπούκια κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένας τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να καταβρέχετε καλά τα φύτα σας και να αφαιρείτε τα ξερά φύλλα και τα ζιζάνια. Για να έχετε μια όμορφη τριανταφυλλιά στον κήπο ή το μπαλκόνι σας θα πρέπει να την φροντίζετε και να νοιάζεστε για αυτήν.