Μένω σπίτι και καλλιεργώ μελιτζάνες

Μπορείτε να την γευτείτε ψητή, τηγανιτή, γεμιστή και με όποιον άλλο τρόπο σκεφτείτε. Ένα είναι σίγορο οτι όπως και να την δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε, ειδικά εάν είναι απο το μικρό σας μποστάνι.

Η μελιτζάνα είναι φυτό ευαίσθητο στο κρύο οπότε προτιμήστε να την καλλιεργήσετε δίπλα σε έναν ηλιόλουστο τοίχο.

Έκτος από να τις σπείρετε κατευθείαν στο χώμα έχετε δύο πιο ασφαλείς επιλογές, η μια είναι να αγοράσετε σπόρους σε φακελάκια και να τους σπείρετε σε κυπελάκια. Μετά απο 45 μέρες θα φτάσουν τα δέκα εκατοστά οπότε θα μπορείτε να τις μεταφυτέψετε στο κήπο ή στη ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι σας. Η δεύτερη επιλογή που έχετε είναι αγοράσετε έτοιμο το φυτό και να το μεταφυτέψετε.

Από την ημέρα της σποράς θα πρέπει να κάνετε υπομονή για τουλάχιστον πέντε μήνες μέχρι να αποκτήσει καρπούς και να φτάσει τελικά στο πιάτο σας. Μπορείτε να τις φυτέψετε σε μεγάλες γλάστρες ή σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι σας, αρκεί να θυμάστε οτι αγαπούν το νερό οπότε καλό είναι να τις ποτίζετε τακτικά κυρίως όταν εμφανίζονται οι καρποί. Κάθε δεκαπέντε ημέρες θέλουν λίπασμα ειδικά όταν είναι στην περίοδο της ανάπτυξης. Για να αποκτήσουν οι καρποί το μέγιστο δυνατό μέγεθος, θα πρέπει κάποια απο τα άνθη να τα αφαιρέσετε. Αρκούν πέντε με έξι καρποί ανα φυτό σε συνάρτηση πάντα και με την ποικιλία. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιτζάνας, οι πιο γνωστές είναι οι μαύρες-μωβ, υπάρχουν όμως και οι λευκές καθώς και οι ριγέ.

‘Οταν το φυτό αποκτήσει ύψος 38 εκατοστά είναι απαραίτητο το κορφολόγημα των βλαστών, έτσι ώστε να πάρει το φυτό το θαμνώδες του σχήμα. Η σπορά μπορεί να γίνει απο τα μέσα του χειμώνα έως της αρχές της άνοιξης και η συγκομιδή μετά απο 16 έως 20 βδομάδες.

Εάν τελικά δεν ακολουθήσετε καμία απο τις δύο παραπάνω επιλογές και επιλέξετε να σπείρετε μελιτζάνες απευθείας στο χώμα θα πρέπει ο καιρός να είναι ιδιαίτερα ζεστός.

Η ιδανική θερμοκρασία για τους σπόρους της μελιτζάνας είναι οι 32 βαθμοί κελσίου.

Θα πρέπει να φυτέψετε τις μελιτζάνες σε ένα μέρος του κήπου που το βλέπει πολύ ο ήλιος αφού αγαπούν τη ζέστη. Πριν τη σπορά κάντε την ανάλογη προετοιμασία. Σε βάθος 20 εκατοστών και πριν φυτέψετε τους σπόρους ανακατέψτε το χώμα με κομπόστ. Στην συνέχεια σε 3 διαφορετικά σημεία φυτέψτε σε βάθος 1 με 1,5 εκατοστό.

Θα βαρεθείτε να περιμένετε αλλά αξίζει τον κόπο γιατί ακόμα και τα άνθη της μελιτζάνας είναι πανέμορφα.

 Όταν το φυτό φτάσει τα 30 εκατοστά σε ύψος και αφού αποκτήσει καρπούς, θα χρειαστεί να το στηρίξετε. Ανάμεσα στις μελιτζάνες καλό θα ήταν να φυτέψετε και ένα βασιλικό ο οποίος θα βοηθήσει πολύ στην γλυκύτητα του καρπού της. Όταν θα κόψετε την πρώτη σας μελιτζάνα θα νιώσετε σίγουρα περίφανη και όταν θα την δοκιμάσετε θα απογειωθείτε γευστικά...Υπάρχουν τόσοι τρόποι άλλωστε για να μαγειρευτεί που πραγματικά δεν θα την βαρεθείτε ποτέ.