“Άννα Βιχ: με το φακό μιας Γερμανίδας Αθηναίας”

"Bλέποντας τα όμορφα και πολύ παλιά δέντρα που απέμειναν στην περιοχή του Ελαιώνα της Aθήνας σκεπτόμουνα ότι ανάμεσα στα θαυμάσια πάρκα της Eυρώπης θα μπορούσε να προστεθεί ένα ακόμα: ένας Eλαιώνας! Ένα πολιτισμικό τοπίο, μια πηγή απόλαυσης" είχε γράψει η Γερμανίδα φωτογράφος Άννα Βιχ για τον αρχαίο Ελαιώνα της πρωτεύουσας τη δεκαετία του ’70.

Ήταν τότε, λίγο μετά την μεταπολίτευση, που αποφάσισε να ζήσει στην Αθήνα, σε μια πόλη δύσκολη που σε τίποτα δεν θύμιζε τότε τα καρτ ποστάλ που έστελναν οι τουρίστες από τα ελληνικά θέρετρα και να καταγράψει με το φακό της όχι με φολκλόρ ματιά την αθηναϊκή πραγματικότητα του 1970, αλλά με νηφαλιότητα τη σκληρή αλήθεια, στον αντίποδα των μύθων.

Έχοντας μεγαλώσει στη Φραγκφούρτη και ζήσει για αρκετό καιρό στο Παρίσι, η Άννα Βιχ φτάνει στην Ελλάδα το 1975. Οι αποσκευές της: Η φωτογραφική της μηχανή, η φωτογραφική παιδεία της Γερμανίας, η ανεξάρτητη προσωπικότητά της, η επαναστατικότητα της γενιάς του 1960 και η περιέργειά της να γνωρίσει την Ελλάδα του σήμερα, στην οποία ανοίχτηκε με αμεσότητα και ευθύτητα. Στην Αθήνα φωτογραφίζει για περιοδικά, διδάσκει φωτογραφία και εργάζεται για τον ελληνικό κινηματογράφο ως φωτογράφος πλατό και μοντέζ αρνητικού. Από τα χέρια της περνά η κινηματογραφική δημιουργία μιας ολόκληρη γενιάς Ελλήνων σκηνοθετών. 

Κυρίως όμως η Άννα φωτογραφίζει. Φωτογραφίζει με προσωπική προοπτική και με επιστημονική ακρίβεια και συστηματικότητα δρόμους κι ανθρώπους της Αθήνας, τις ελιές στον αρχαίο αθηναϊκό ελαιώνα, τις αδέσποτες γάτες των αθηναϊκών δρόμων, τοπία της Ελλάδας, το ελληνικό σινεμά. Ταυτόχρονα γράφει. Γεμίζει το ένα τετράδιο μετά το άλλο με τις παρατηρήσεις και τις σκέψεις της για κάθε φωτογράφιση, για την Ελλάδα, για τη Γερμανία.

Η διάσημη καλλιτέχνις έφυγε από τη ζωή το 1998, στα 49 της χρόνια. 

Η έκθεση "Άννα Βιχ: με το φακό μιας Γερμανίδας Αθηναίας" περιλαμβάνει 7 ενότητες με πρωτότυπες εκτυπώσεις της φωτογράφου, έργα της που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, καθώς και μια εγκατάσταση με slide show σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Ινστιτούτο Γκαίτε: Ομήρου 14-16, 210-3661000.