Ελλάδα και Κίνα… στην Κέρκυρα μέσω της τέχνης

Πάσχα στην Κέρκυρα; Ευκαιρία για να απολαύσετε τη φωτογραφική έκθεση “Ελλάδα – Κίνα: Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν”.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Μαΐου και φιλοξενείται στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας.

Πρόκειται για μια αφηγηματική συμπύκνωση στιγμών που φυλάχτηκαν στο πέρασμα του χρόνου από το φακό του φωτογράφου, παρουσιάζοντας τις ραγδαίες και δραματικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα και στην Κίνα τα τελευταία πενήντα χρόνια.

(Αμοργός)

Αυτοί οι δύο λαοί έχουν συνεισφέρει στις ίδιες τις βάσεις του παγκόσμιου πολιτισμού περισσότερα απ’ ότι οποιαδήποτε άλλα δέκα έθνη μαζί, και έμειναν ριζωμένοι πάντα στα ίδια ιστορικά τους εδάφη, ενώ του καθενός η γλώσσα και ο πολιτισμός διατήρησαν συνοχή και συνέχεια επί 3.000 και πλέον χρόνια.

(Πουλώντας καρπούζια στον Αργοσαρωνικό)

Στην πρώτη ενότητα εκτίθενται για πρώτη φορά έγχρωμες φωτογραφίες από την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘50, ενώ πολλές από αυτές ο Ρόμπερτ ΜακKέημπ τις τράβηξε στο πλαίσιο αποστολής για το National Geographic Society.

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο φωτογραφικό οδοιπορικό του ΜακΚέημπ σε δύο ασύλληπτα μέρη της αχανούς Κίνας. Το ένα είναι ο τεράστιος, πολυσύχναστος ποταμός Yangtze, στο λιμάνι του Wushan. Και το άλλο είναι η Παλιά Σαγκάη – που βιώνει καθημερινά την απειλή της κατεδάφισης.

(Σανγκάη)