Τα κρασιά και οι μπύρες της Τσικνοπέμπτης

Το κρασί έχει παρουσία χιλιάδων ετών στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Οι Έλληνες κατά την αρχαιότητα φρόντιζαν για την παλαίωση του κρασίου, το οποίο σφράγιζαν σε πιθάρια σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι. Το εμπόριο οίνου μάλιστα, απλωνόταν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο μέχρι την ιβηρική χερσόνησο και τον Εύξεινο πόντο, και αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες της εποχής.

Σήμερα η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα, παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες αγροτικές ασχολίες, η οποία εκτός από το μεράκι του παραγωγού ευνοείται και από τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Συνηθίζουμε να το έχουμε στο τραπέζι μας είτε κατά τη διάρκεια του καθημερινού γεύματος, είτε σε άλλες περιστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και την ημέρα της Τσικνοπέμπτης. Την άφθονη κατανάλωση κρέατος ενόψει Σαρακοστής, συντροφεύει και η κατανάλωση οίνου. Το κρασί, που τουλάχιστον στη χώρα μας προσφέρεται σε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες για ολα τα γούστα και για κάθε είδους γεύμα.

Ποιο είδος κρασιού ταιριάζει με το μοσχάρι

Για τους λάτρεις του μοσχαριού, το ιδανικό κρασί, που μπορεί κάποιος να επιλέξει, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της κάβας “Πάθος και Οίνος”, Χρίστο Πανέρα, είναι η Γουμένισσα, μια ποικιλία ξινόμαυρου κρασιού με νεγκόσκα. “Πάντα με το μοσχάρι πηγαίνουν και κρασιά, που ανήκουν σε γαλλικές ποικιλίες, όπως ένα syrah. Τις επιλέγουμε για ψητό μοσχάρι, επειδή οι νότες των κρασιών αυτών ταιριάζουν, ειδικά όταν αυτό είναι μέτρια ψημένο με λίγο αίμα”.

“Για όσους δεν προτιμούν το κρασί, μπορούν να συνοδεύσουν το γεύμα τους με μια παγωμένη μπύρα, όπως η Quack, καθώς και την μπύρα Άθως. Είναι μπύρες, οι οποίες έχουν υποστεί διπλή ζύμωση και η βίνη βρίσκεται μέσα στη μπύρα. Η πρώτη έχει αλκοόλ 8,5 βαθμών και η δεύτερη 6,5”, εξηγεί ο κύριος Πανέρας. “Με το κρέας μπορούμε να συνδυάσουμε επίσης μονοποικιλιακό τσίπουρο για τη χώνεψη, ενώ επίσης πολύ καλό είναι το τσίπουρο από ποικιλία καμπερνέ και ξινόμαυρο”, συμπληρώνει.

 

Τι να προτιμήσετε με το χοιρινό κρέας

Σε ό,τι αφορά το χοιρινό, που είναι πιο λευκό το κρέας, ταιριάζει ιδανικά ένα αγιωργίτικο Νεμέας ή μαυροτράγανο κρασί Σαντορίνης, ενώ ένας επίσης καλός συνδυασμός είναι η ποικιλία Αραχώβης. “Τα συγκεκριμένα κρασιά είναι πιο ήπια, επειδή είναι και πιο ήπιο το κρέας του χοιρινού, το οποίο δεν έχει τόσο αίμα όσο το μοσχάρι”. Ο κύριος Πανέρας προτρέπει τους καταναλωτές να προτιμούν τις ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλο φάσμα επιλογών για κάθε ουρανίσκο.

“Στο χοιρινό – αν πίνουμε μπύρα - μπορούμε να προτείνουμε τη Chimey διπλής ζυμώσεως με 9 αλκοολικούς βαθμούς, με ιδιαίτερη προτίμηση στη μπλε ετικέτα. Μία ακόμα μπύρα είναι η Lucifer με 8 βαθμούς αλκοόλ, η οποία ισορροπεί πολύ με το χοιρινό και ταιριάζει ιδανικά με το κότσι”.

Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με το αρνί

Για το ψητό αρνί, όπως για παράδεγιμα τα παϊδάκια μπορούμε να επιλέξουμε την ποικιλία Τσαμπουρνάκος. Επίσης καλό κρασί είναι το tannat, το οποίο είναι γαλλική ποικιλία, ενώ ταιριάζει ιδανικά η ξηρή μαυροδάφνη. “Τα συγκεκριμένα κρασιά τα επιλέγουμε επειδή υπάρχει αρκετό λίπος στο αρνί, και με αυτόν τον τρόπο εξισσοροπείται η λιπαρότητα με κρασιά που είναι έντονα τανικά και διατηρούν τη γεύση τους στον ουρανίσκο. Αν πάλι προτιμήσουμε να πιούμε μπύρα, αυτές που ταιριάζουν καλύτερα είναι η La Craft, αλλά και η κόκκινη Chimey”.

Βασικοί κανόνες για το σερβίρισμα του κρασιού

-Τα λευκά κρασιά σερβίρονται πριν από τα κόκκινα, και τα νεαρά πριν από τα παλαιωμένα.

-Τα λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται κρύα, τα δε κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου.

-Το κόκκινο μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Αυτό θα δώσει τη σωστή θερμοκρασία στα περισσότερα κόκκινα κρασιά, για να το σερβίρουμε στη συνέχεια δροσερό και όχι κρύο.

-Περίπου 2 ώρες παραμονή στο ψυγείο θα φέρει ένα λευκό κρασί στην επιθυμητή θερμοκρασία των 11-13 °C.

-Αν σας πιέζει ο χρόνος, τότε τοποθετήστε το μπουκάλι του κρασιού σε ένα κουβά γεμάτο μέχρι τη μέση με πάγο και το υπόλοιπο με νερό. Αυτό θα φέρει το κρασί στην επιθυμητή θερμοκρασία σε περίπου 20 λεπτά.

-Μεταγγίζουμε το κρασί από το μπουκάλι σε ένα γυάλινο δοχείο, κανάτα κλπ. για να το απαλλάξουμε από κατακάθια, που συνήθως περιέχουν τα παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

-Αν ένα κρασί έχει περάσει πολλά χρόνια κλεισμένο σε ένα μπουκάλι, μακριά από τον αέρα, καλό θα ήταν να του δώσουμε λίγο χρόνο για να “ανασάνει”, μεταγγίζοντάς το σε μια καράφα.

-Τα λευκά κρασιά συνήθως δε χρειάζονται να ανοιχθούν πολύ πριν σερβιριστούν. Αντίθετα με τα κόκκινα, διατηρούν έτσι τη φρεσκάδα τους.

-Τα καλύτερα ποτήρια για να εκτιμήσετε ένα κρασί είναι αυτά από απλό, λεπτό, καθαρό γυαλί. Τα βαριά, κρυστάλλινα και με ανάγλυφα σχέδια ποτήρια μας δυσκολεύουν να εκτιμήσουμε το πραγματικό χρώμα του κρασιού.

-Αποφεύγουμε να γεμίσουμε το ποτήρι πάνω από το μισό του ύψους του. Αυτό επιτρέπει την ανάδευση – ανακάτεμα - του κρασιού που επιτρέπει να αναδειχθούν τα αρώματά του.

-Δοκιμάζετε πρώτος το κρασί πριν το σερβίρετε στους καλεσμένους σας. Αποφεύγετε το ενδεχόμενο να σερβίρετε ένα χαλασμένο κρασί.

-Αν δεν τελειώσετε ένα μπουκάλι κρασί, μπορείτε να το διατηρήσετε 2-3 ημέρες ξαναβάζοντας το φελλό του, ώστε να κρατήσετε έξω τον αέρα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ειδικές "αντλίες κενού" ώστε να διώξετε εντελώς τον αέρα, και αυτό θα σας δώσει περιθώριο τουλάχιστον 2 ημερών ακόμη.

 

Διαβάστε μικρά και μεγάλα μυστικά για να ψήσετε τα κρεατά σας την Τσικνοπέμπτη

 

Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε τις συνοδευτικές σάλτσες για τα κρέατα της Τσικνοπέμπτης

 

Τι παγίδες μπορείτε να αποφύγετε όταν αγοράζετε κρέας