Οι σάλτσες της Τσικνοπέμπτης

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ κρεμμύδια κομμένα σε μισές λεπτές ροδέλες
150γρ καρότα μικρά καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά ζαράκια
50ml ελαιόλαδο
70ml λευκό κρασί
40γρ βούτυρο
400γρ ζωμό λαχανικών
40γρ μουστάρδα πικάντικη
150γρ κρέμα γάλακτος
1 μικρό κλωνάρι θυμάρι
1 μικρό κλωνάρι δεντρολίβανο
Αλάτι – πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν και να δέσει η σάλτσα. Όταν κατέβει στο μισό αφαιρούμε τα κλωνάρια πολτοποιούμε και φιλτράρουμε. Βάζουμε ξανά το ζωμό σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε καλά, περιμένουμε να δέσει λίγο ακόμα και σερβίρουμε.
 

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΡΟΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο φινόκιο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
100ml ελαιόλαδο
1 σακουλάκι baby ρόκα
150γρ κρεμμύδι κομμένο σε μικρά ζαράκια
2 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε κομμάτια
200γρ ζωμό ντομάτας
200γρ ζωμό λαχανικών
20γρ λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Σε ένα δεμένο τουλουπάνι βάλτε 10 κόκκους μπαχάρι
2τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
10 κόκκους κάρδαμο
40γρ μουστάρδα με σιναπόσπορο
150γρ κρέμα γάλακτος
Αλάτι – πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, το σέλερι, τη λιαστή ντομάτα και το καρότο. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το ζωμό ντομάτας. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, πολτοποιούμε και φιλτράρουμε.
Βάζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το τουλουπάνι με τους κόκκους μπαχάρι, τη μουστάρδα, αλάτι – πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος. Σερβίρουμε και στολίζουμε με την ρόκα.