Χρυσές Σφαίρες… από το Γιώργο Καραμίχο

Χρυσές Σφαίρες... εκ των έσω; Ο Γιώργος Καραμίχος παίρνει συνέντευξη από τον Αντόνιο Χιμένεθ-Παλαθόν, αντιπρόεδρο της Sony Pictures και τα αποκαλύπτει όλα.

(Ο Αντόνιο Χιμένεθ-Παλαθόν με τον Ομάρ Σι από την ταινία Untouchables)

“Βλέποντας τις Χρυσές Σφαίρες από την τηλεόραση, φαντάζει σαν ένα εντυπωσιακό, κατά βάση χαλαρό, δείπνο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αν καταφέρεις να βρεις αυτή την πολυπόθητη καρέκλα στο χώρο της τελετής, συνειδητοποιείς ότι δεν πρόκειται για πάρτυ με φαγητό αλλά για πάρτυ με ποτό. Το δείπνο σερβίρεται ουσιαστικά στις 3.30μμ, όταν δηλαδή οι αστέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου βρίσκονται ακόμη στο κόκκινο χαλί μοιράζοντας χαμόγελα και συνεντεύξεις. Στις 4.30 όταν επιτέλους καταφέρνουν να τρυπώσουν στην αίθουσα, νηστικοί και διψασμένοι, το μόνο που έχει μείνει στα τραπέζια είναι κρασί και σαμπάνια.”
“Η βραδιά λοιπόν άρχισε και φέτος με τους διάσημους να κατακλύζουν το χώρο, ανακουφισμένοι που έχουν αφήσει επιτέλους το μαρτύριο του κόκκινου τάπητα πίσω τους. Είναι πάντα σα να βλέπεις διάσημους παγκοσμίως ανθρώπους να φτάνουν σε γαμήλια δεξίωση. Το πιο αστείο είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι η όλη τελετή μοιάζει σαν μια δευτερεύουσα παράλληλη δράση, σαν το σκηνικό ενός πάρτυ.”
“Το κοινό στην αίθουσα απόλαυσε πραγματικά την Έιμι Πόλερ και την Τίνα Φέυ που παρουσίασαν την 70η τελετή απονομής αποφεύγοντας τους υφάλους της ρουτίνας. Επίσης κέρδισε το κοινό η αμεσότητα τής Τζένιφερ Λόρενς, νικήτριας στην κατηγορία της καλύτερης κωμικής ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία Silver Linings Playbook. ; Όταν ο Μπιλ Κλίντον (ο πιο αγαπητός εν ζωή πρόεδρος στην Αμερική) έκανε τη μεγάλη εμφάνιση-έκπληξη της βραδυάς για να παρουσιάσει την ταινία Λίνκολν, τον περίμενε ειλικρινές, θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Αντίστοιχο χειροκρότημα εισέπραξε και ο Μπεν Άφλεκ όταν ανακοινώθηκε ως νικητής στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας για το Argo. Η ενθουσιώδης υποδοχή που του επιφύλασσαν οι συνάδελφοί του ηθοποιοί, κάποιοι από τους οποίους ψηφίζουν μάλιστα για τα βραβεία της Ακαδημίας, κίνησε προφανώς υποψίες καθώς η ταινία έχει αποκλειστεί από τις τελικές υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία της σκηνοθεσίας.”
 
 
(Ο Αντόνιο Χιμένεθ-Παλαθόν με την Άμπερ Ράιλι από τη σειρά Glee)
 
“Καθώς προχωρούσε η βραδιά και τα βραβεία έβρισκαν σιγά σιγά τον τελικό τους αποδέκτη, το ενδιαφέρον άρχισε να μεταφέρεται στην εξωτερική αίθουσα καπνίσματος και στο παρακείμενο μπαρ, όπου κατέφθαναν οι διασημότητες. Από εκεί μπορούσες να παρακολουθείς ελεύθερα τους ανυποψίαστους προσκεκλημένους που άρχισαν επιτέλους να παραδίδονται στη χαλάρωση, προϊόν της κούρασης και του αλκοόλ, ιδιαίτερα καθώς η αίθουσα διέθετε τώρα πλέον περισσότερους χαμένους και λιγότερους νικητές ανά κατηγορία. Στην Ταράτσα μπορούσες να δεις τον Τζον Χαμ να καπνίζει ως Ντον Ντρέιπερ από τη σειρά Mad Men και τη Τζέσικα Λανγκ να προσπαθεί να απολαύσει τα κοκτέιλ της αποφεύγοντας κάθε τόσο τους παρατρεχάμενους καλεσμένους που ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί της. ”
“Μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή όλοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή, ανυπομονώντας να φτάσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα στα πραγματικά δικά τους πάρτυ, όπου θα μπορούσαν να καταναλώσουν ανενόχλητοι αλκοόλ αλλά και πραγματικό φαγητό. ”
Μόλις όμως το αλκοόλ σταματήσει να ρέει και όλοι φτάσουν σπίτια τους, βλέπεις ότι τα ερωτήματα είναι κοινά σε όλα τα μάτια, όπως κάθε χρόνο. Άραγε η ιστορία θα επαναληφθεί και το Argo του Μπεν Άφλεκ θα κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας ενώ δεν έχει υποψηφιότητα για καλύτερη σκηνοθεσία; Ή θα θριαμβεύσει ο Λίνκολν, όπως αναμένεται; Οι χρυσές Σφαίρες είναι, ως γνωστόν, ο πρώτος σταθμός στην δύσκολη κούρσα που οδηγεί στα χρυσά, πραγματικά «χρυσά» Όσκαρ.”

Ο Αντόνιο Χιμένεθ-Παλαθόν είναι αντιπρόεδρος της Sony Pictures στον τομέα των Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων και είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση της τελετής Χρυσών Σφαιρών εκ μέρους της εταιρείας. Έχει υπάρξει επίσης υπεύθυνος για τη διεθνή διαφημιστική εκστρατεία ταινιών όπως Τζέημς Μποντ-Skyfall, Σπάιντερ Μαν, Το κορίτσι με το Τατουάζ κ.α. Το 2010 βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο Καλύτερης Διαφημιστικής Εκστρατείας για την ταινία The Social Network, ταινία που μεταξύ άλλων απέσπασε και το βραβείο καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες.