Οι δυσάρεστες και ευχάριστες εκπλήξεις των Όσκαρ

Η απουσία του Ben Affleck (Argo) και της Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) από τους υποψηφίους σκηνοθεσίας ήταν μόνο η αρχή των εκπλήξεων.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ αρκεί για να μας φέρει μπροστά σε ορισμένες δυσάρεστες αλλά και αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις.

Skyfall: Η νέα ταινία του James Bond μπορεί να έκανε εισπράξεις περισσότερων από 1 εκατομμυρίων δολαρίων στο box office, αυτό όμως δε φάνηκε να είναι αρκετό για να τεθεί ως υποψήφιο για την κατηγορία της καλύτερης ταινίας.

Michael Haneke, Amour: Η υποψηφιότητα του Γερμανο-Αυστριακού δημιουργού ως καλύτερου σκηνοθέτη ήταν μια ακόμη έκπληξη η οποία συνεχίστηκε όταν το όνομά του ακούστηκε και στη λίστα με τις προτεινόμενες ως καλύτερες ταινίες, κάτι που σπανιότατα συμβαίνει για ξενόγλωσση ταινία. Σαφώς, η υποψηφιότητά του για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν αναμενόμενη.

Kathryn Bingelow: Η ταινία της, Zero Dark Thirty, έχει ήδη αποσπάσει αρκετά βραβεία από επιτροπές κινηματογράφου παγκοσμίως, αλλά και διθυραμβικές κριτικές από την πρώτη κιόλας ημέρα προβολής της. Η Ακαδημία Κινηματογράφου όμως δεν φάνηκε να... συγκινείται από αυτό και αποφάσισε να μην την θέσει ως υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερου Σκηνοθέτη. Πιθανότατα, να φταίει το περιεχόμενο της ταινίας που σχετίζεται με τον Osama Bin Laden.

Christoph Waltz: Ήταν αδιαμφισβήτητα ένα από τα ονόματα που μας εξέπληξε ακούγοντάς το ως υποψήφιο για Β' Ανδρικό Ρόλο. Ειδικά από το σημείο που ο συμπρωταγωνιστής του στο Django Unchained, Leonardo Di Caprio, για μια ακόμη χρονιά απουσιάζει από κάθε υποψήφια κατηγορία.

Jacki Weaver: Ο ρόλος της Αυστραλιανής ηθοποιού στο “Silver Linings Playbook” από την πλειοψηφία των κριτικών είχε κριθεί ως αρκετά αδύναμος για να διεκδικήσει χρυσό αγαλματίδιο. Τα Oscars όμως φαίνεται να έχουν άλλη γνώμη, προτείνοντας την Jacki Weaver για Β' Γυναικείο ρόλο.

Marion Cotillard: Μπορεί να είναι κατά το γενικό κανόνα δύσκολο για έναν πρωταγωνιστή ξενόγλωσσης ταινίας να διεκδικεί Όσκαρ για την ερμηνεία του, όμως στην περίπτωση της Marion Cotilard... αυτό το έχουμε ξαναδεί όταν υποδύθηκε την Edith Piaf στο La Vie En Rose, ρόλος που μάλιστα της χάρισε το αγαλματίδιο. Κάτι αντίστοιχο περιμέναμε και φέτος μέσα από την ερμηνεία της στο ρόλο της ανάπηρης προπονήτριας φαλαινών.

The Intouchables: Αυτή κι αν ήταν μια απουσία που μας εξέπληξε! Το Intouchables όχι μόνο χτύπησε κόκκινα στη Γαλλία, αλλά κέρδισε και τις καρδιές του κοινού παγκοσμίως με την ιστορία φιλίας που πραγματεύεται. Κανείς ακόμη δεν έχει καταλάβει γιατί δεν βρίσκεται στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας...

Helen Mirren: Μπορεί η ακαδημία Κινηματογράφου να δείχνει πάντα μια προτίμηση στις ταινίες που σχετίζονται με την ιστορία του κινηματογράφου (όπως έγινε πέρυσι με το Artist), όμως αυτή τη φορά, με την Helen Mirren στο ρόλο της αφοσιωμένης συζύγου του Alfred Hitchcock στην ομώνυμη ταινία, δεν φάνηκε να συμβαίνει το ίδιο. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Hitchcock όταν ήταν εν ενεργεία δεν ήταν και το πιο αγαπημένο παιδί της Ακαδημίας...

Richard Gere: Το όνομά του δεν έχει προταθεί ποτέ για χρυσό αγαλματίδιο. Πολλοί όμως πίστευαν πως φέτος με την εξαιρετική ερμηνεία του ως χρηματιστή της Wall Street στο Arbitrage επιτέλους θα τα κατάφερνε. Ε, τελικά δεν τα κατάφερε ούτε φέτος.