Ο σπουδαιότερος street artist του κόσμου, πάει Όσκαρ

Ένα σκανδαλιστικό, ξεκαρδιστικό και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο της τέχνης διεθνώς, έφτασε ως τα Όσκαρ και έκανε ενδιάμεση στάση στην Αθήνα από 1η Νοεμβρίου.

Τα έργα του κοσμούν χιλιάδες τοίχους σε κάθε πλευρά του πλανήτη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης αλλά και το διασημότερο εκφραστή της street art παγκοσμίως. Ο Banksy, μέσα από το ντοκιμαντέρ “Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο”, αποκαλύπτει με το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο το πραγματικό πρόσωπο της τέχνης, βάζει στην άκρη την αστική μιζέρια και περιγράφει με γλαφυρό και αστείο τρόπο τη δική του εκδοχή της καλλιτεχνικής του καθημερινότητας.

Το ντοκιμαντέρ “Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο”, είναι υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, απέσπασε το πρώτο βραβείο  στην ίδια κατηγορία στα Independent Spirit Awards, αλλά και στα Φεστιβάλ του Τορόντο, του Βανκούβερ, του Όστιν και το Σαν Ντιέγκο.

Όσο για την Αθήνα, το παρακολουθήσαμε ξανά στα πλαίσια του Διεθνές Φετιβάλ Κινηματογράφου και μάλιστα σε 3, ασφυκτικά sold out προβολές.

Επόμενο ραντεβού με το “Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο”, από 1η Νοεμβρίου και για 3 εβδομάδες στον κινηματογράφο Λαΐς.

Η Υπόθεση

Ο Τιερί, ένας εκκεντρικός Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού, πείθει τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου να κινηματογραφηθούν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που υποτίθεται πως ετοιμάζει. Η αλήθεια όμως απέχει μίλια μακριά καθώς ο Τιερί στην πραγματικότητα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επεξεργαστεί το μαγνητοσκοπημένο υλικό και να του δώσει ενιαία μορφή.

Τότε αναλαμβάνει δράση ο σπουδαιότερος street art καλλιτέχνης του κόσμου, ο περίφημος κουκουλοφόρος Banksy, του οποίου τα έργα κοσμούν τοίχους σε κάθε μεριά του πλανήτη: απ' την Ορλεάνη της μετα-Κατρίνα εποχής μέχρι τους συνοριακούς φράχτες στη δυτική όχθη της Παλαιστίνης.

Ο γνωστός άγνωστος Banksy, αρπάζει την κάμερα απ' τον Τιερί και γυρίζει το κορυφαίο street art ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Η αφρόκρεμα των ζωγράφων του δρόμου επί το έργο, αποδομούν και καταστρέφουν την αστική μιζέρια σε ζωντανή σύνδεση με τη μεγάλη οθόνη.