53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Συνεχές update

Τα βλέμματα στρέφονται για μια ακόμη φορά στη συμπρωτεύουσα, όπου στο διάστημα 2-11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο και πάντα ενδιαφέρον Φεστιβάλ Κινηματογράφου.


(Την αφίσα του 53ου ΦΚΘ φιλοτέχνησε το δημιουργικό τμήμα της Blender SKG Επικοινωνίες Α.Ε.)

Φέτος, η 53η διοργάνωσή του, εμφανίζεται ακόμη πιο ανανεωμένη και με εμφανέστατο προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, ενώ δεν θα απουσιάζουν οι προβολές ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, οι κινηματογραφικές εκπλήξεις, τα αφιερώματα, τα masterclasses, οι ανοιχτές συζητήσεις και οι παράλληλες δράσεις που καθιστούν κάθε χρόνο το event πρώτο στη λίστα των σημαντικότερων κινηματογραφικών γιορτών που διοργανώνονται στην Ελλάδα. Από τα φετινά highlights της διοργάνωσης σημειώνουμε:

  • Αφιέρωμα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”: Επιχειρεί να αναδείξει χαρακτηριστικές πτυχές της προσωπικότητας και του έργου και αποτελεί ένα αφιέρωμα που αποτίνει φόρο τιμής στο δημιουργό που συνδέθηκε άμεσα με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, θα προβληθούν 3 ταινίες-σταθμοί στην πορεία του, ο Θίασος, το Ταξίδι στα Κύθηρα και το Τοπίο στην Ομίχλη, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία της Ελένης Καραϊνδρου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και ένα μουσικό οδοιπορικό στις μουσικές των δημοφιλέστερων ταινιών του με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη.

  • Αφιέρωμα σε 3 σπουδαίους εκφραστές του ανεξάρτητου κινηματογράφου: Κατά τη διάρκεια του ΦΚΘ, τρεις σπουδαίου δημιουργοί θα έχουν την τιμητική τους μέσα από αφιερώματα στο συνολικό τους έργο: Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο Ελληνικό κοινό, Φιλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος Κούρδος, και γνήσιος εκπρόσωπος του νέου ιρανικού κινηματογράφου Μπαχμάν Γκομπαντί και ο Γερμανός που έχει διακριθεί διεθνώς σε φεστιβάλ χάρη στο ευαίσθητο, κριτικό του πνεύμα, Αντρέας Ντρέζεν.
  • “Ματιές στα Βαλκάνια”: Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μέρους του Φεστιβάλ θα προβληθεί με ειλικρίνεια και τόλμη το διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό τοπίο της Βαλκανικής χερσονήσου. Κεντρική θέση, θα κατέχει το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου, ρουμάνικου κινηματογράφου, ο οποίος μάλιστα φέτος απέσπασε το βραβείο σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας για την πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο “Beyond the Hills”, στο Φεστιβάλ των Καννών.       

  • “Ανοιχτοί ορίζοντες”: Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα έχει σαφή κατεύθυνση προς τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τη διοργάνωση αναδεικνύεται ως ο πιο δυνατός παλμογράφος της σημερινής εποχής. Έτσι, οι “Ανοιχτοί ορίζοντες” αποτελεί ένα τμήμα του φεστιβάλ το οποίο μέσα από τις ταινίες του εστιάζει στους καιρούς μας και καταγράφει τη σύγχρονη πραγματικότητα στην πιο ακατέργαστη και αυθεντική μορφή της. Ταινίες των Κώστα Γαβρά, Αμπάς Κιαροστάμι, Σεργκέι Λοζνίτσα και Ούρλιχ Ζάιντ, καθώς και δημιουργίες των Σίον Σόνο, Αντρές Γουντ και Πάμπλο Λαραϊν θα κλέψουν την παράσταση, ενώ 9 από αυτές έχουν ήδη υποβληθεί ως επίσημες προτάσεις των χωρών τους για την επερχόμενη βράβευση των Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

  • Για μειωμένα εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε την ειδική κάρτα δεκαημέρου. Πατήστε εδώ για όλες τις λεπτομέρειες.

Για τα αναλυτικά προγράμματα των αφιερωμάτων μπείτε στο www.filmfestival.gr