Skyfall τότε και τώρα: Μήπως σου θυμίζει κάτι;

Αν κρίνουμε από το trailer της τελευταίας περιπέτειας του Bond, Skyfall, ο αγαπημένος μας ήρωας είναι έτοιμος να κάνει και πάλι τα γνωστά του κόλπα. Μια πιο προσεκτική ματιά, αρκεί για να μας πείσει πως αυτό που θα δούμε θα μας αρέσει. Πολύ.

Στο trailer του Skyfall…

Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από τον τίτλο Skyfall

Κάτι δηλαδή σαν…

Τα “Die another Day”, “Never say never again”, “Tomorrow never dies” και “License to kill”, τίτλοι οι οποίοι εφευρέθηκαν από τους παραγωγούς της ταινίας, που δεν είχαν καμία σχέση με τον συγγραφέα του Bond, Ian Fleming, και που κακά τα ψέματα δεν ήταν κανενός οι αγαπημένες.

Και λοιπόν;

Το “Golden Eye” και το “The World is not enough” ήταν δύο πολύ καλά φιλμ τα οποία όμως δεν είχαν κανένα συσχετισμό με τις original περιπέτειες του Bond, ούτε με όσα είχε οραματιστεί ο Fleming για τον ήρωά του. Θα γίνει άραγε το ίδιο και με το Skyfall;

Στο trailer του Skyfall…

Η πλοκή ξεκινά με αφορμή μιας κλοπής κάποιων κωδικών του στρατού από υπολογιστή.

Κάτι δηλαδή σαν…

Το “For your eyes only” όπου με αφορμή την κλοπή ενός υπολογιστή, ο Bond έρχεται στην Ελλάδα και μας παρουσιάζει μια από τις πιο σοβαρές περιπέτειές του.

Και λοιπόν;

Μπορεί η σκηνή να είναι αρκετά οικεία αλλά κάπως έτσι δεν είναι και όλες οι περιπέτειες του Bond;

Στο trailer του Skyfall…

Ο James πολεμά τον αντίπαλο πάνω σε ένα κινούμενο τρένο στην Τουρκία

Κάτι δηλαδή σαν…

Το “Russia with love” όπου ο James… πολεμά τον αντίπαλο πάνω σε ένα κινούμενο τρένο στην Τουρκία.

Και λοιπόν;

Αναπόφευκτα η συγκεκριμένη σκηνή θα μας φέρει στο μυαλό εικόνες από την αντίστοιχη μάχη του Sean Connery και του Robert Shaw, η οποία μάλιστα κατά πολλούς θεωρείτε μια από τις καλύτερες που είδαμε ποτέ σε ταινία του Bond. Δύσκολα τα πράγματα για τον Craig…

Στο trailer του Skyfall…

Ο 007 κάνει πως είναι νεκρός

Κάτι δηλαδή σαν…

Το “You only live twice”, όπου ο Bond κάνει πως είναι νεκρός για να πάει σε under cover αποστολή στην Ιαπωνία.

Και λοιπόν;

Δε μπορούμε παρά να μιλήσουμε για ένα ξεκάθαρο… αυτογκόλ. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που όλη η σκηνή εκτυλίσσεται από την αρχή ως το τέλος της μέσα στο trailer χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη υποψία στο κοινό. Πεθαίνει, ξαναζεί και το έχει δει μέσα σε 2 λεπτά.

Στο trailer του Skyfall…

Ένα κυνηγητό με μηχανές διαδραματίζεται μέσα σε μια εξωτική, υπαίθρια αγορά.

Κάτι δηλαδή σαν…

Το “Tomorrow never dies” όπου ο Pierce Brosnan και ο Michael Yeoh καίνε και καταστρέφουν μια υπαίθρια αγορά στην Bangkok λίγο πριν δούμε μια μηχανή να περνά πάνω από ένα ελικόπτερο… χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο.

Και λοιπόν;

Τις ταινίες του Bond πάντα τις λατρεύουμε για τα αριστοτεχνικά κυνηγητά και τις… πρακτικές μεθόδους διαφυγής των πρωταγωνιστών τους. Όσο για τον Sam Mendes, όμως, δεν τον  έχουμε συνηθίσει σε σκηνές με μηχανές ή σκηνές κυνηγητών με τέτοια ένταση. Θα δούμε…

Στο trailer του Skyfall…

Ο Javier Bardem εμφανίζεται με πλατινέ μαλλί

Κάτι δηλαδή σαν…

Στο “A View to Kill” με τον Roger Moore, όπου ο Christopher Walken ως Max Zorin εμφανίζεται κι αυτός με πλατινέ μαλλί.

Και λοιπόν;

Οι περισσότεροι λένε πως ο Walken ήταν ένας από τους καλύτερους… κακούς που βρέθηκαν ποτέ απέναντι από τον Bond. Κάτι που αφενός κάνει τη δουλειά του Bardem πιο δύσκολη και αφετέρου αν σκεφτούμε την ερμηνεία του στο “No country for old men”, μάλλον την κάνει και ακατόρθωτη να σταθεί άξια απέναντι στον προκάτοχο “κακό”.

Στο trailer του Skyfall…

Ο Bond είναι δεμένος σε μια απλή καρέκλα.

Κάτι δηλαδή σαν…

Το “Casino Royale”! Υπάρχει άραγε κάποιος που δεν καταλαβαίνει ακριβώς τη σκηνή που εννοούμε;

Και λοιπόν;

Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε ο Craig –ούτε κάποιος άλλος άντρας που θα δει το Skyfall- να θέλει να δει για άλλη μια φορά τον Bond να προσπαθεί να ξεφύγει αφού έχει φάει ξύλο από μια καρέκλα στην οποία είναι δεμένος. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον και ο Mendes να έχει σκεφτεί το ίδιο…

Στο trailer του Skyfall…

Βλέπουμε έναν καινούριο τύπο στο ρόλο του Q να μπαίνει στο καστ, κατά κόσμο γνωστό ως Ben Wishaw.

Κάτι δηλαδή σαν…

Το “World is not enough” όπου ο John Cleese μας συστήνει σε έναν ακόμα Q.

Και λοιπόν;

Ο 007 όλα αυτά τα χρόνια μας έχει συστήσει συνολικά σε 4 “επίσημους” Q οπότε δεν περιμένουμε κάτι extreme από τον καινούριο. Εκτός βέβαια από την όψη του nerd που σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί σε ανάλογο ρόλο, οπότε μπορεί η έκπληξη να έρθει από εκεί.

Στο trailer του Skyfall…

Ο Bond κάνει μια επεισοδιακή άφιξη μέσα από κάτι που μοιάζει με γόνδολα

Κάτι δηλαδή σαν…

Το “Moonraker” όπου ο Roger Moore κάνει τις περιπετειώδεις βόλτες στου στην πλατεία του Αγ. Μάρκου στη Βενετία με… κάτι που μοιάζει με γόνδολα και που έγινε τότε γνωστή ως… Bondola μιας και στη συνέχεια επιτάχυνε τρομερά, και που χαρακτηρίστηκε ως μια κακή ιδέα για μια έτσι κι αλλιώς όχι και τόσο καλή ταινία.

Και λοιπόν;

Είμαστε σίγουροι πως ο Daniel Craig δεν πρόκειται να αλλάξει τις elegant προτιμήσεις του και να αφήσει την παραδοσιακή γόνδολα για μια… turbo εκδοχή της, οπότε αυτό από μόνο του βάζει πολλά plus στο Skyfall.

Στο trailer του Skyfall…

Ο James κάνει… ταχυδακτυλουργικά πετώντας κυριολεκτικά πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες του μετρό του Λονδίνου.

Κάτι δηλαδή σαν…

Τη σκηνή από το “Die another day” όπου στον φανταστικό σταθμό του Vauxhall Cross ο τότε Q John Cleese αποκαλύπτει το δεύτερο καλύτερο gadget (μετά το Νο. 8) που είδαμε ποτέ σε ταινία του Bond, το αόρατο αυτοκίνητο.

Και λοιπόν;

Σχεδόν οτιδήποτε μας θυμίζει τη συγκεκριμένη σκηνή μας προϊδεάζει θετικά, οπότε σίγουρα το να πετάει ο Bond στο μετρό είναι κάτι που περιμένουμε πως και πως.