Γεύσεις Συρίας στο κέντρο της Αθήνας

Ελένη Νικολούλια

Το πανέμορφο bar 42 αυτή τη φορά δεν θα έχει πρωταγωνιστή τα υπέροχα cocktail του.

Έτσι, για ένα μόνο βράδυ, αυτό της Τετάρτης 14 Μαΐου, μας καλεί να γνωρίσουμε την κουζίνα της Συρίας μέσα από έναν πρωτότυπο και φυσικά νόστιμο τρόπο, προτείνοντας street food συνδυασμένο με μουσικές από τον Iznogood που θα μας ξεσηκώσει με ρυθμούς Μέσης Ανατολής.

Ο Ahmad Alraee λοιπόν, γεννήθηκε στην πόλη Aleppo της Συρίας πριν από μόλις 23 χρόνια σε μια οικογένεια μαγείρων. Μεγάλωσε μέσα στις κουζίνες του οικογενειακού εστιατορίου της και 8 χρονών άρχισε να πλάθει τους δικούς του “ρεβυθοκεφτέδες”, να παίζει με τα μυρωδικά και τις φρέσκες σαλάτες.

Λίγα χρόνια αργότερα, η επιθυμία για μια νέα ζωή τον έφερε στη χώρα μας. Δούλεψε σε πολλά εστιατόρια για να καταλήξει το καλοκαίρι του 2009 στην Αμοργό και να συνεργαστεί στην κουζίνα με τη Sandra Berten (Mama Roux) με την οποία συνεργάζεται ακόμη και σήμερα.

Έτσι, στο 42 αυτή τη φορά, θα έχουμε την ευκαιρία για ένα μόνο βράδυ να μυηθούμε σε μια Μεσανατολίτικη σπιτική κουζίνα μέσα από αυθεντικές συνταγές της Συρίας και να προετοιμάσουμε τους ουρανίσκους μας για πολλά φαλάφελ, πίτες με κεμπάμπ, μπόλικο ταμπουλέ και λαχταριστά λαχματζούν, και όλα αυτά... με τι άλλο;

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έμπνευση του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από το 42, του εξαιρετικού bartender Χρήστου Χουσέα, ο οποίος θα προτείνει το “Skinny Legs and all” φτιαγμένο με άρακ, τζιν, δυόσμο, καρδάμωμο, τζίντζερ, μάτε και λεμονόχορτο στην τιμή των 7 ευρώ.

Η βραδιά είναι μια συνδιοργάνωση του debop και της Ekso Productions.

(Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα)