Λουκουμάδες: Μοντέρνα, νόστιμη παράδοση

Από την Ελένη Νικολούλια

Η γαστρονομία προχωρά, η πατισερί εξελίσσεται, η ανάγκη όμως του ουρανίσκου για τις απλές γεύσεις ορισμένες φορές υπερτερεί και μάλιστα σε σημείο που πιάνουμε τον εαυτό μας να την ανάγει σε εμμονή.

Γιατί σοβαρά τώρα... ποιος δεν έχει αναφωνήσει εκείνα τα μουντά απογεύματα “Να' χαμε τώρα λουκουμάδες;”

Ένα τέτοιο απόγευμα λοιπόν είχα κι εγώ την ίδια ανάγκη και το έψαξα λίγο παραπάνω.

Πού κατέληξα;

Σαφώς πως στο Αιγαίον της Πανεπιστημίου θα βρω τους πιο παραδοσιακούς. Θα είναι η κλασική πρόταση με αφράτη ζύμη που έχει αποκτήσει την πιο τραγανή κρούστα που θα μπορούσα να φανταστώ, θα περιχύνονται με νόστιμο μέλι και κανέλα, θα έχουν σοκολάτα, θα έχουν τριμμένο καρύδι, θα μου τρέχουν τα σάλια μόνο στην ιδέα ακόμα και εκείνης της αλμυρής πρότασής τους με κασέρι.

Κι αν όμως ήθελα κάτι πιο “σύγχρονο”;

Τότε θα έφτανα ως την πλατεία Αγίας Ειρήνης και θα συναντούσα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις που έγινανως τώρα στο κέντρο, το Lukuμάδες. Λιτές, σχεδόν βιομηχανικές γραμμές στο ντεκόρ, ένα λογότυπο παραδοσιακό όσο πρέπει, to the point όσο ενδείκνυται και μοντέρνο όσο θα χρειαζόταν να υπονοεί η γραμματοσειρά του, και όλα αυτά με το καθ' αυτό αποτέλεσμα, την μαγική μπάλα του λουκουμά να παρουσιάζεται στα πιο δημιουργικάτης! Και θα μου πεις... πώς κάνεις έτσι για έναν λουκουμά; Για ξανασκέψου το: Σε ένα από τα πιο εμπορικά σημεία της πόλης, σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της, στην καρδιά του ιστορικού μας κέντρου άνοιξε ένα μαγαζί που προτείνει παρελθόν αλλά φλερτάρει και με το παρόν.

Η ζύμη των λουκουμάδων του φτιάχνεται από μια μυστική συνταγή – αποτέλεσμα πειραματισμού με 3 διαφορετικά είδη ελληνικού αλευριού, το λάδι αλλάζει καθημερινά, και τις τελικές συνταγές υπογράφει ο Γιώργος Λέκκας. Οι λουκουμάδες μας εδώ μπορεί να είναι κλασικοί με μέλι και κανέλα, μπορεί όμως να είναι και γεμιστοί με συγκλονιστική κρέμα λεμόνι ή με λαχταριστό βύσσινο ή και σοκολάτα. Μπορεί να γεμίζονται με κρέμα μαστίχας ή να πασαλείβονται με καραμελωμένα αμύγδαλα, φρέσκο φουντούκι Αιγίνης ή και να γαρνίρονται με ελληνικό παγωτό με γεύση Καζάν Ντιπί, βανίλια σοκολάτα ή όποια άλλη γεύση μπορείς να φανταστείς. Μπορούν ακόμη και να συνδυαστούν με επίσης ελληνικό παγωτό μηχανής κάτι που τους κάνει ακόμη πιο θελκτικούς και διαφορετικούς και από εκεί και πέρα μπορούν να σερβιριστούν σε έξυπνα κουτιά της μισής, μίας, δύο ή τριών μερίδων ανάλογα με τις ορέξεις σου.

Κι αν θέλεις και ένα plus, πιες και καφέ! Όχι όμως όποιον κι όποιον, ακόμη και ο καφές σου θα είναι εξαιρετικός και υπογεγραμμένος από την TAF.

Κι αν ακόμη και αυτή, η τόσο δημιουργική προσέγγιση του λουκουμά δεν σου ανοίγει την όρεξη σου έχω κι άλλη μία επιλογή: Churros!

Η παραδοσιακή Ισπανική version των λουκουμάδων για πρώτη φορά ήρθε και στην Ελλάδα και μάλιστα έχει ήδη αποκτήσει κοινό που φανατικά εμπιστεύεται την διαφορετικότητά της.

Ο μακρόστενος λοιπόν τραγανός, ισπανικός λουκουμάς εδώ στο Loukumami (Πανεπιστημίου 44) σερβίρεται σε χάρτινο χωνάκι με ζάχαρη και κανέλα. Στη Μαδρίτη συχνά τρώνε churros ακόμη και για πρωινό, ενώ στη Λατινική Αμερική το απολαμβάνουν γεμιστό. Προσωπικά προτιμώ την ιδέα του να το βουτάω στη ζεστή, σπιτική τους σοκολάτα ή να επιλέγω την πρόταση με πηχτή μαύρη σοκολάτα και χοντροκομμένο φουντούκι ή φιστίκι.

Και ναι δεν είναι λουκουμάς, αλλά δεν μπορείς να πεις και ότι... δεν είναι.

Όπως και να' χει πλέον έχεις τρεις επιλογές για να διαλέξεις πως θα ικανοποιήσεις και εσύ αυτή την ακατανίκητη ανάγκη σου για μια αγαπημένη γεύση.