City Bistro: Μια Ευρώπη στην καρδιά της Αθήνας

Ελένη Νικολούλια

Αν δεν αγαπούσα αυτή την πόλη θα έκανα μάλλον άλλη δουλειά.

Αν δεν πίστευα σε αυτήν και στην εξέλιξή της πιθανότατα δεν θα έμενα καν εδώ.

Κι αν δεν παρατηρούσα να φυσά ένας αέρας ανανέωσης και προόδου σε καμία περίπτωση δεν θα χαιρόμουν τόσο με κάθε άφιξη που έχει κάτι όμορφο να πει.

Στο Κέντρο μας πρόσφατα άνοιξε το City Bistro, ένας all day χώρος που όπως αποκαλύπτει το όνομά του δεν έχει έρθει να υποσχεθεί τίποτα παραπάνω από ένα μοντέρνο και “γρήγορο” concept όμοιο με εκείνα που πάντα λατρεύουμε να συναντάμε στις μητροπόλεις του κόσμου.

Εδώ η μέρα ξεκινά από τις 8:00 το πρωί όπου ο φιλοξενούμενος μπορεί να απολαύσει τον καφέ του στην στοά, στον εσωτερικό χώρο ή ακόμη και να τον πάρει μαζί του. Ο καφές υπογράφεται από την TAF και έτσι η καλημέρα ξεκινά άψογα με τα χαρμάνια να μπαίνουν από τον βραβευμένο barista στα ποτήρια, την ώρα που ο χώρος της boulangerie κάνει τα δικά του μυρωδάτα θαύματα.

Κάπου εδώ μπαίνει μια άνω τελεία καθώς το κομμάτι του φούρνου αποτελεί το πρώτο και ένα από τα βασικότερα του City Bristro προσφέροντας ολόφρεσκα ψωμιά 4 διαφορετικών ειδών, αφράτα cake και ζουμερές τάρτες και κις, όλες παρασκευασμένες από μια 4μελή ομάδα που έχει δουλέψει πλάι σε αξιοζήλευτες boulangerie του Παρισιού.

Η μέρα συνεχίζεται με μια επιλογή σε τσάι από τις αρκετές του καταλόγου, ή ακόμη και με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό, επιλογές τις οποίες θα απολαύσουμε την ώρα που μας προσφέρεται μία εφημερίδα ή ένα περιοδικό, και την στιγμή που γύρω μας αρχίζουν να γεμίζουν τα τραπέζια για τα lunch και shopping break των κομψότερων Αθηναίων.

Η ώρα του φαγητού έχει έρθει και ο σεφ Νίκος Ζερβός (sous chef στο εστιατόριο L' Atelier του Joel Robuchon) συστήνει στους καθήμενους την κάρτα του. Στα λιτά στρωμένα μεγάλα ή μικρά τραπέζια, αλλά και στα αντίστοιχα stand της ταξιδιάρικης στοάς Σπυρομήλιου αρχίζουν να φτάνουν πιάτα με vitello tonnato και καλοκομμένα καρπάτσιο από λευκό ψάρι ή τόνο. Η σπανακόπιτα παίρνει την μορφή σαλάτας και λούζεται με ζουμερό dressing από άνιθο, το απάκι τυλίγεται σε κρούστα από σουσάμι, το χέλι καπνίζεται και βουτά σε βινεγκρέτ πορτοκαλιού και ξύδι από γιασεμί και ενώ η όρεξη ανοίξει οι παραγγελίες συνεχίζονται με λιγκουίνι με κρέμα ντομάτας, ελιές και chevre, με σεφταλιές κοτόπουλου με βουτυράτες πατάτες και μους από γιαούρτι ή με μια ελαφριά σφυρίδα με αμύγδαλα και κρέμα καρύδας.

Ως χώρος “ευρωπαϊκός” σαφώς και δεν παραβλέπει τις επιλογές σε vegan πιάτα, ενώ επιπλέον υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένα μενού διαφορετικών μικρών πιάτων με ένα ποτήρι κρασί για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα πλήρες γευστικό μεσημεριανό γεύμα. Ο κατάλογος σύντομα θα διαφοροποιηθεί με επιπλέον επιλογές και για το δείπνο ενώ κάπου εδώ μπαίνει μια άνω τελεία επιπλέον και φτάνουμε στο κομμάτι του κρασιού.

Η wine list του City Bistro υπογράφεται από τον Νικόλα Γιαννόπουλο Νο1 Έλληνα sommelier (2011-2012-2014) και επίσημα καταγεγραμμένο ως ένας από τους 12 της Ευρώπης το 2013. Στις σελίδες της, οι οποίες κάθε δύο μήνες θα ανανεώνονται, θα συναντήσουμε έναν αριθμό 120 ετικετών με προτάσεις από όλο τον κόσμο, ενώ έμφαση δίνεται στον λιγότερο γνωστό Ελληνικό αμπελώνα, ακόμη κι αν οι προτάσεις της αφορούν σε μεγάλους παραγωγούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε Μαλαγουζιά από το κτήμα Γεροβασιλείου, Βλάχικο από το Κατώγι Αβέρωφ, Βιδιανό του Διαμαντάκη ή και Λημνιώνα του Κτήματος Ζαφειράκη.

Εντυπωσιακές προτάσεις είναι επιπλέον και εκείνες των μικρών παραγωγών από τις σπουδαιότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ευρώπης, όπως των Domaine Boillot και Chateau Pierre-Bise, ενώ δεν απουσιάζουν και τα μεγάλα ονόματα κορυφαίων παραγωγών που εκπροσωπούνται μέσα από ετικέτες των Domaine Leroy, Biondi Santi και Sassicaia.

Το “Νέο Ελληνικό Κρασί” που ο κύριος Γιαννόπουλος ενισχύει ως brand και μέσα από την δουλειά του στο Matsuhisa Athens, συνεχίζει να προωθείται και στις προτάσεις σε ποτήρι (9 επιλογές, 1 σε αφρώδες), ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η παρουσία των επιλογών μισής φιάλης ανάμεσα στις οποίες θα εντοπίσουμε και Amarone della Valpolicella καθώς και των magnum φιαλών από τις οποίες δεν μπορούμε να μην σταθούμε στον Μέγα Οίνο του 1999.

Στην σάλα θα βρίσκεται μόνιμα ο sommelier Άγγελος Αντωνίου, ενώ σε γενικές γραμμές μπορούμε να μιλήσουμε για μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα με value for money προτάσεις που συμπληρώνουν αρμονικά το γενικότερο προσεγμένο concept του City Bistro.

Last, but not least, το κομμάτι του bar το οποίο υπογράφουν οι Σπύρος Κερκύρας και Αλέξανδρος Γκικόπουλος (Bar Solutions, Apsendi) και που υπόσχεται βράδια μεθυστικά και after office ταξιδιάρικα μέσα από τις προτάσεις των cocktail.

Ένα Sunset in Little Venice μας κρατά συντροφιά με Aperol, Limoncello, lemon serbet, χυμό από πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ και παιχνιδιάρικο Prosecco. Ένα Pretty Good by Now δημιουργείται με Havana 3 ετών, Ron Zacapa 23, Ron Matusalem Grand Reserva, Cocchi Storico Vermouth di Torino, bitters old fashioned και azdec chocolate και ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό λάτρη των αποσταγμάτων γαργαλώντας τον παράλληλα με ένα γλάσο που αγκαλιάζει τα χείλη του ποτηριού φτιαγμένο επίσης από bitters σοκολάτας, ενώ με ένα Crawling Back to You μπορούμε να σκαρφαλώσουμε στο αρωματικό τραμπολίνο που συμβαίνει όταν η Cachaca ενώνεται με τον ανανά, το σιρόπι του πικραμύγδαλου, τα bitters κερασιού και το μαύρο ντοματάκι.

Κι αν έπρεπε να συνοψίσω θα έλεγα απλώς πως το ολοκαίνουριο City Bistro έχει λίγο από όλα, και όλα στον υπερθετικό. Και αυτό υπογραμμίζει από μόνο του τον αέρα ανανέωσης στην καρδιά της πόλης που το είχε τόσο ανάγκη.

City Link, Στοά Σπυρομήλιου, Αθήνα