Πιλάτες στο νερό

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Ακόμα και αν είστε αδέξιος κολυμβητής ή έχετε επιπλέον κιλά το Aqua Pilates θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ευεξία και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση.

Είναι ένα είδος γυμναστικής κατάλληλο για όλους και μάλιστα λειτουργεί ευεργετικά για άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμούς, αρθρίτιδα ή οστεοπόρωση.

Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη εποχή να το ξεκινήσετε έτσι ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν θα εμφανιστείτε στην παραλία με το μαγιό σας.

Αλλά ακόμα και αν δεν προλαβαίνετε να σμιλέψετε το σώμα σας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με το aqua pilates, θα καταφέρετε σίγουρα να αλλάξετε ριζικά την διάθεσή σας. Το νερό βοηθάει στη χαλάρωσή μας και η πιο συγκεκριμένα η άνωση μας κάνει να νιώθουμε πολύ πιο ανάλαφρα. Φεύγει δηλαδή στην κυριολεξία ένα βάρος από πάνω μας. Όπως μας λέει η Ευρώπη Κακογιαννάκη, συγγραφέας του βιβλίου "Aquarobics" και Poolmanager στο Holmes Place Γλυφάδας. “Το Pilates είναι μία μορφή άσκησης η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη πισίνα πολύ αποτελεσματικά. Η μέθοδος Pilates είναι μοναδική, διότι ενισχύει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, τον συντονισμό, την ισορροπία και μας καθοδηγεί στο να γνωρίσουμε το σώμα μας. Εστιάζει ιδιαίτερα στους κοιλιακούς μυς, στους μυς της κάτω ράχης και στους γλουτούς. 

Στο νερό οι ασκήσεις Pilates έχουν την ιδιαιτερότητα, ότι κάποιες από αυτές γίνονται πιο εύκολα απ’ ότι στην ξηρά λόγω της άνωσης και της σταθερότητας που παρέχει το νερό σε ασκήσεις ισορροπίας..  Είναι όμως και κάποιες άλλες οι οποίες χρειάζονται περισσότερη συγκέντρωση και προσπάθεια για να εκτελεστούν. Είναι αρκετά δύσκολο μέσα στο νερό να μπορέσει κάποιος να κρατήσει την σωστή στάση σώματος, σε συνδυασμό με την αναπνοή εκτελώντας ασκήσεις. Γι' αυτό, καλό θα ήταν πριν δοκιμάσει να κάνει κανείς AquaPilates, να έχει δοκιμάσει πρώτα στην ξηρά μερικά μαθήματα, ώστε να έχει καταλάβει πως πρέπει να ελέγχει και να κρατάει δυνατούς τους κοιλιακούς κατά την διάρκεια των ασκήσεων”. Έχει μεγάλη σημασία να γίνεται σωστά η εκτέλεση των ασκήσεων και να μην χάνουμε την ισορροπία μας. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε συχνή εξάσκηση, δηλαδή τουλάχιστον 6 με 7 μαθήματα.

Όπως μας λέει η Ευρώπη Κακογιαννάκη “Η σωστή στάση του σώματος κατά την  εκτέλεση των ασκήσεων είναι πολύ σημαντικό στο μάθημα AquaPilates. Η εμπειρία είναι ιδιαίτερη κάνοντας hundreds, thescissors, spinetwist, hipcircles και τόσες άλλες ασκήσεις μέσα στο νερό. Όσοι το δοκίμασαν ενθουσιάστικαν, αφού η πρόκληση της σταθεροποίησης του σώματος ήταν μεγάλη. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόκειται για άσκηση που βοηθάει τα άτομα με τραυματισμούς”. Στο aquapilates εκτός από το γνωστό μακαρόνι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις ασκήσεις, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βάρη αλλά και τον τοίχο της πισίνας. Φορέστε λοιπόν το μαγιό σας και το κολυμβητικό σας σκουφί και βουτήξτε στα.... βαθιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα νιώσετε την διαφορά στη ψυχολογία και το σώμα σας.