Οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες, επιστρέφουν

Μια παράσταση που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια και δεν σταματάει να εξελίσσεται.

Ο στροβιλισμός ως χορός αποτελεί την πανάρχαια εκστατική τεχνική με στόχο την ψυχική ανάταση των ατόμων που την εξασκούν, αλλά και αυτών που την παρακολουθούν.

Πρόκειται για μια πρακτική που εξασκείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και χαρακτηρίζει πολλές κουλτούρες. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε με το όνομα Στροφοδίνη, που απέδιδαν στην αυθόρμητη χορευτική τάση όλων των παιδιών για να φτάσουν σε έκσταση.

Στον Σούφικο κόσμο, το τάγμα των Μαβλεβίδων κρατά έως σήμερα την παράδοση των τελετών του, οι οποίες καταλήγουν στον Στροβιλισμό.

Ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων ήταν ο Τζελλαλουντίν Ρουμί, ο περίφημος “Άγιος Ποιητής” του 13ου αιώνα (1203-1271), το μήνυμα του οποίου για πανανθρώπινη συναδέλφωση αντηχεί δυνατό ως τις μέρες μας: στις ΗΠΑ, μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, οι μεταφράσεις της ποίησής του φτάνουν τα 100 και πλέον εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ στον μουσουλμανικό κόσμο είναι σταθερά πρώτος σε πωλήσεις μετά το Κοράνι.

Σκηνοθεσία - Σύλληψη - Διδασκαλία: Βίκος Ναχμίας

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Σήφης Βαρδάκης

Ηθοποιοί / Στροβιλιστές: Χάρης Αγγέλου, Ιρις Γελεκλίδου, Άννα Γεωργάτσου, Μαρίνα Κοριολάνο – Λυκουρέζου, Γιώργος Νανούρης, Αλέξανδρος Φαρμάκης, Ελένη Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Ρόκκος, Ίρις Χατζηαντωνίου.

Παραστάσεις στο Bios: Πέμπτη,Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, ως τις 2 Ιουνίου

Έναρξη: 21:00, Είσοδος: 13 ευρώ

Πάρτε μια πρώτη γεύση από το trailer που ακολουθεί: