National Daiquiri Day: Ας γιορτάσουμε τον κουβανέζικο θρύλο

Ελένη Νικολούλια

Μας ήρθε από την Κούβα, και ουσιαστικά δεν αποτελεί μονάχα μία συνταγή αλλά μία κατηγορία από cocktail τα οποία έχουν ως βάση πάντα συγκεκριμένα συστατικά: Το ρούμι, το λάιμ και τη ζάχαρη.

Το όνομα Daiquiri είναι επίσης και το όνομα μιας παραλίας κοντά στην περιοχή Σαντιάγο της Κούβας και μάλιστα ο θρύλος το θέλει να έχει “εφευρεθεί” από έναν μηχανικό ορυχείων, τον Jennings Cox, ο οποίος έτυχε να είναι στην Κούβα κατά τη στιγμή του Ισπανο-Αμερικανικού Πολέμου.

Από εκεί και πέρα, αγαπήθηκε από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον Τζον Κένεντι... και κάπως έτσι η φήμη του εκτοξεύτηκε και συνεχίζει να διατηρείται ως και σήμερα.

Σε ό, τι αφορά ωστόσο το πρακτικό κομμάτι, μας μιλά ο Δημήτρης Κιάκος, bartender και ιδιοκτήτης του The Gin Joint στην Πλατεία Καρύτση.

“Αποτελεί μία από τις κλασικότερες επιλογές σε cocktail ωστόσο όπως έχει συμβεί με τις περισσότερες αντίστοιχες εκτελέσεις, έχει κι αυτό διαφοροποιηθεί αρκετά, πολλές φορές σε άσχημο βαθμό”.

Τι εννοεί;

“Αρχικά, πρόκειται για ένα Κουβανέζικο cocktail και έτσι πρέπει να φτιάχνεται κατά προτίμηση με Κουβανέζικο ρούμι”, εξηγεί, ενώ δεν κρύβει την ένστασή του για την χρήση πουρέδων φρούτων και μπλέντερ μιας και όπως αναλύει “Για να αντιληφθεί κανείς την αξία που έχει το ρούμι και το συγκεκριμένο cocktail δεν χρειάζεται πεπόνι, καρπούζι ή οποιοδήποτε σιρόπι”.

Είναι “λάθος” λοιπόν τα Frozen Daiquiri;

“Όχι” απαντά, “αρκεί να γνωρίζει κάποιος πώς να το φτιάξει. Η πρώτη συνταγή του άλλωστε, το Floridita σερβίρεται παραδοσιακά σε εκτέλεση από μπλέντερ. Το να πετάς όμως φρούτα και μάλιστα όχι φρέσκα, όσο πάγο θέλεις και σιρόπι μαζί με ρούμι σε ένα μπλέντερ, μόνο καλό αποτέλεσμα δεν θα προσφέρει”.

Συμπληρώνει ωστόσο κάτι ακόμη πιο σημαντικό: “Ο κόσμος ακόμη θεωρεί πως το Daiquiri είναι ένα cocktail που θα σερβιριστεί με τριμμένο πάγο και χρωματιστό. Δεν είναι έτσι”...

Πώς λοιπόν μπορούμε να το απολαύσουμε στην πιο ενδεδειγμένη του μορφή;

Σε ένα shaker τοποθετούμε 60ml Κουβανέζικο ρούμι (ιδανικά Havana Club λευκό ή 3ετών παλαίωσης), 20 ml χυμό από lime, 1,5 κουταλιά άχνη ζάχαρη και πάγο. Χτυπάμε δυνατά, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με μία φέτα lime.

* Το The Gin Joint (Χρ. Λαδά 1, Πλ. Καρύτση) αυτό το μήνα τιμά το ρούμι και το γιορτάζει με Premium sugar cane meetings που διαρκούν από Κυριακή ως Πέμπτη. Ειδικά για το National Daiquri Day, το τιμώμενο cocktail της εβδομάδας είναι το Hemingway Daiquiri και θα σερβίρεται κατ' εξαίρεση από ανήμερα της γιορτής στις 19 Ιουλίου στην τιμή των 6 ευρώ.