Σαν στο Spitaki σου, στη Χαλκιδική

Παρουσίαση Bar

Ελένη Νικολούλια

Το πρώτο πόδι της όμορφης κυρίας του Βορρά ξέρει τον τρόπο να κεντρίζει τα βλέμματα κάθε καλοκαίρι.

Ο κόσμος του είναι πάντα αν όχι νεαρός σε ηλικία, τουλάχιστον προετοιμασμένος για να περάσει καλά, οι παραλίες του είναι πάντα σε μια εντέλεια που περιτριγυρίζεται από μεγάλα beach bar, πληθώρα υπηρεσιών και καθαρά νερά, τα club της Καλλιθέας δίνουν τον τόνο και το στίγμα ότι η κρίση εδώ δεν έφτασε ποτέ... όλα τέλος πάντων είναι μεγάλα, φανταχτερά, και “χαλαρά”, όπως άλλωστε προστάζει και η πλειοψηφία των επισκεπτών του από τη Θεσσαλονίκη.

Και η νύχτα φτάνει, και η ώρα για ποτό έχει φτάσει και αναζητάς επιλογές... και δεν τις βρίσκεις.

Δεν τις βρίσκεις γιατί δεν έχεις και πολλές που να σου θυμίζουν γνώριμα σε ποιότητα και εικόνες σκηνικά, δεν τις βρίσκεις γιατί είσαι διακοπές και θέλεις ένα μπαρ ατμοσφαιρικό, που να δίνει την δέουσα προσοχή τόσο στο service και τα ποτά, όσο και στη μουσική, τους θαμώνες και όλα όσα τέλος πάντων μπορούν να οδηγήσουν σε μια όμορφη βραδιά.

Και μετά φτάνεις στο Spitaki...

Βρίσκεται στην Καλλιθέα, σε απόσταση “ασφαλείας” από την πολύβουη νύχτα και τα μεγαθήρια της διασκέδασης, σε έναν χώρο που πρωτολειτούργησε το 1982. Ιδρυτής του ειναι ο Βαγγέλης Κουτσοτόλης, πρώην μέλος των Olympians, ωστόσο μετα απο πολλές αλλαγές σχημάτων και ιδιοκτητών, η επιχείρηση πέρασε από το 2003 σε νέα χέρια.

Πίσω από το μπαρ του βρίσκεται ο Νίκος Μπάκουλης, ένας από τους πιο αξιόλογους bartender της χώρας ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του πίσω από τα bar των δημοφιλών Shark και Piccadilly της Θεσσαλονίκης, ενώ το 2011 στέφθηκε πρώτος νικητής στο διαγωνισμό World Class της Ελλάδας κερδίζοντας το εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό στο Νέο Δελχί.

Ένα χρόνο αργότερα, τον βρίσκαμε και πάλι στη συμπρωτεύουσα, στο Limani, ενώ το Σεπτέμβριο του 2012, βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση, αυτή τη φορά στο Angostura Cocktail Challenge, λίγο πριν ανακηρυχθεί και πάλι ως ένας “από τους καλύτερους”, αυτή τη φορά μέσα από τον διαγωνισμό του World Class 2013.

Μ' αυτά και μ' αυτά -και με πολλά βραβεία παρέα- τους χειμώνες του τους περνά πίσω από το Boston Cocktail Bar της συμπρωτεύουσας, αλλά τα καλοκαίρια του τα έχει πάντα ταγμένα στην Χαλκιδική και το Spitaki.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Θα μπορούσε να αρκεί το ότι στο μπαρ του σερβίρει δημιουργικότητα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα παραδείγματα που αξίζει να σημειωθούν όχι τόσο γιατί κάνουν το Spitaki να ξεχωρίζει από οτιδήποτε αντίστοιχο έχει να επιδείξει η περιοχή, αλλά κυρίως γιατί με κάθε τους συνταγή υπογραμμίζουν αυτή την τόσο ενδεδειγμένη πλέον ανάγκη για διαφοροποίηση των cocktail bar.

Όσο για το δια ταύτα, στο Spitaki όλα ξεκινούν με τεκίλα. Με εκλεκτές ετικέτες σε λευκές και παλαιωμένες εκδοχές που μπλέκουν με καρπούς τόνκα, χυμό από lime, φρέσκο ginger, πουρέ από αχλάδι και λικέρ λεβάντας ή με λικέρ μαστίχας, φρέσκο καρπούζι, χυμό λεμόνι, φύλλα φασκόμηλου και αφρό φέτας ως συνοδευτικό, αντίστοιχα.

Οι προτάσεις συνεχίζονται με μπλεντ από 3 είδη gin, bitters, φλύδες από grapefruit, φύλλα βασιλικού και δροσερό Fever Tree Mediterranean tonic και οδηγούν σε μια άκρως καλοκαιρινή πρόταση του “καθιερωμένου” gin & tonic, ενώ σειρά έχουν τα Nταϊκιρί και οι Μαργαρίτες που επίσης προτείνονται εκτός από τις κλασικές τους εκτελέσεις και σε εκδοχές με Cachaca ή Mezcal, αντίστοιχα.

Και ο κατάλογος συνεχίζεται με την ίδια λογική δίνοντας δεκάδες επιπλέον κίνητρα για μεθυστικές και καλοκαιρινές βραδιές, με προτάσεις απλές αλλά πάντα σωστά “πειραγμένες”, με cocktail που ξεχωρίζουν και που αποδεικνύουν όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους αν φτάσουμε ως εδώ... το μόνο σίγουρο είναι πως το μέτρο σύγκρισης και ο πήχης έχουν ανέβει σε διαφορετικό επίπεδο.

(Καλλιθέα, Κασσάνδρα Χαλκιδικής)