Σαββατοκύριακο με Honey Spun και… παράνομες ιστορίες

Ελένη Νικολούλια. Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερτάς

Άλλη μία Παρασκευή έφτασε και ο Θοδωρής Πύριλλος (A for Athens) συνεχίζει να εμπνέεται από την Σκοτία για να μας παρουσιάσει μία ακόμη εύκολη συνταγή που μπορούμε να απολαμβάνουμε στο σπίτι.

Αυτή την φορά, μπαίνει πίσω από το μπαρ και μας μιλά για το παρελθόν του αγαπημένου του ουίσκι, του Cardhu 12 ετών.

Όπως όλα σχεδόν τα single malt whisky της Σκοτίας, έτσι και το Cardhu ξεκίνησε σαν μια οικογενειακή υπόθεση και σαν μια παράλληλη δραστηριότητα για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας Cumming η οποία το παρήγαγε.

Το 1811 λοιπόν, ο John Cumming και η σύζυγός του τοποθέτησαν τον πρώτο αποστακτήρα τους στην φάρμα Cardow, η οποία στην συνέχεια “υπάκουσε” στο Κέλτικο όνομα Cardhu το οποίο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Εκείνη την περίοδο η ιδιωτική απόσταξη είχε κριθεί ως παράνομη, ωστόσο το ζευγάρι για πολλά χρόνια συνέχιζε να παράγει το δικό της ουίσκι βύνης στον δικό της αποστακτήρα και μάλιστα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Τι σκέφτηκε λοιπόν η Helen Cumming;

Κάθε φορά που έρχονταν οι ελεγκτές για να επιθεωρήσουν αν πράγματι η φάρμα λειτουργούσε ως αποστακτήριο, ανέβαζε και μια κόκκινη σημαία πάνω από τον αχυρώνα της ώστε να προειδοποιεί και τους γείτονες!

Το Honey Spun λοιπόν είναι ένα cocktail αφιερωμένο στην Helen Cumming και την προσπάθεια που κατέβαλε για τόσα χρόνια ώστε το Cardhu σήμερα να μπορεί να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Ο Θοδωρής για να το φτιάξει τοποθετεί στο shaker του:

- 50 ml Cardhu 12 ετών

- 20 ml φρέσκο χυμό από λεμόνι

- 25 ml σιρόπι μελιού

- 1 ασπράδι αυγού

Χτυπάει δυνατά, αρχικά χωρίς πάγο ώστε να πετύχει την καλύτερη ανάδευση των υλικών και στην συνέχεια γεμίζει το shaker του με μπόλικο πάγο και χτυπά ξανά.

Σερβίρει σε ένα όμορφο ποτήρι και από πάνω τρίβει ελάχιστο μοσχοκάρυδο.