Cumming Family: Φτιάχνουμε το Old Fashioned… αλλιώς

Ελένη Νικολούλια. Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερτάς

Οι Παρασκευές με άψογα cocktail στο σπίτι φτιαγμένα από εμάς συνεχίζονται και ο Θοδωρής Πύριλλος, World Class bartender 2013, εξακολουθεί να μας δείχνει όλα τα μυστικά του μπαρ.

Αυτή την φορά, του ζητήσαμε να μας αφήσει να παρατείνουμε λίγο ακόμα τον χειμώνα που στην πάντα καλοκαιρινή Αθήνα... ποτέ δεν ζήσαμε φέτος.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να μας μεταφέρει με την πρότασή του στις όχθες του ποταμού Spey, στις εκπληκτικές αντιθέσεις της φύσης του Speyside, της περιοχής όπου υπάρχουν σχεδόν τα μισά αποστακτήρια που παράγουν single malt ουίσκι στην Σκοτία;

Το “The Cumming Family” ήταν τελικά η πρότασή του και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και απλή παραλλαγή του κλασικού Old Fashioned, μία συνταγή την οποία εμπνεύεεται από τις πρώτες κυρίες που κρύβονται πίσω από την ένδοξη πορεία του αποστακτηρίου του Cardhu.

Για να το παρασκευάσει... πέρασε από χειμάρρους, εμπνεύστηκε από τα χιονισμένα ακόμα βουνά της Σκοτίας, μπήκε μέσα στα κάστρα και τις αρχαίες πόλεις και έφτασε ως τους αγρούς των κριθαριών, ως τις πεδιάδες που τις φυσά το θαλασσινό αεράκι του Ατλαντικού, ως τον κόλπο Moray Firth όπου τελικά “ανακάλυψε” την σημερινή μας συνταγή...

Στο γεμισμένο με μπόλικο πάγο mixing glass του προσέθεσε:

50 ml Cardhu 12 ετών

7 ml σιρόπι σφενδάμου

7 ml λικέρ κεράσι

2 dashes Aromatic bitters

2 dashes Grapefruit bitters

Ανάδευσε κομψά το μείγμα του και σέρβιρε σε ένα όμορφο ποτήρι με μία μεγάλη μπάλα πάγου.

Για γαρνιτούρα χρησιμοποίησε φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι και ένα κεράσι maraschino.

Στην υγειά σας!