Το cocktail του Σαββατοκύριακου: Φτιάχνουμε Rob Roy!

Ελένη Νικολούλια. Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερτάς

Λίγο ως πολύ όλοι το έχουμε βιώσει: Φτάνει Παρασκευή και θέλουμε να μείνουμε στο σπίτι, να χαλαρώσουμε, να αποβάλουμε το άγχος της εβδομάδας συζητώντας με φίλους.

Άδικα όμως περνάμε τόσα βράδια στα τόσο σπουδαία μπαρ της πόλης; Τίποτα δεν μάθαμε να φτιάχνουμε για να κάνουμε τα βράδια μας στο σπίτι ακόμα πιο ευχάριστα;

Νομίζω πως ήρθε η ώρα να μάθουμε τα μυστικά των bartender, να κρυφοκοιτάξουμε μέσα στα shaker τους, και τελικά θα μεταμορφώσουμε το σπίτι μας σε μπαρ με αποτελέσματα σίγουρα πιο funky και ευχάριστα από το να πειραματιζόμασταν μόνοι μας με τα αποστάγματα. Με απλά λόγια... θα κλέψουμε τις συνταγές αλλά και τις τεχνικές τους!

Έτσι, από σήμερα και για κάποιες ακόμη Παρασκευές, ο Θοδωρής Πύριλλος, Greek World Class Bartender 2013, θα “βγαίνει” από το πόστο του, το bar του A for Athens, και θα μας προτείνει απλές και εύκολες συνταγές με Cardhu 12 ετών για να μεταμορφώσουμε την συγκεκριμένη νύχτα πράγματι στην πιο συναρπαστική της εβδομάδας.

Άλλωστε, το Cardhu είναι το “ουίσκι της γενναιοδωρίας”, μιας και οι επισκέπτες του τον 19ο αιώνα κάθε φορά που αποχωρούσαν από τους χώρους του, τους περίμεν μία φιάλη δώρο στην έξοδο.

Και κάπως έτσι “γενναιόδωρα” και ο Θοδωρής θα μοιράζεται μαζί μας ορισμένες από τις αγαπημένες του συνταγές φτιαγμένες πάντα με ένα φίνο και δημοφιλές single malt, όπως το Cardhu 12 ετών.

Ένα ουίσκι το οποίο με την έντονα φρουτώδη βάση του, τα παιχνιδιάρικα αρώματα από μέλι και ξηρούς καρπούς του και την απόλυτα ισορροπημένη φρεσκάδα του, λειτουργεί ως την τέλεια βάση για “παιχνίδια” στα shaker και τα mixing glass.

Πρώτη στάση, το Rob Roy, ένα cocktail κλασικό όπως Manhattan το οποίο όμως στη βάση του έχει σκωτσέζικο ουίσκυ αντί για αμερικάνικο.

Ο Θοδωρής για να το φτιάξει χρησιμοποίησε μία μεγάλη κανάτα στην οποία τοποθέτησε μπόλικο πάγο και στην συνέχεια προσέθεσε:

- 60 ml Cardhu 12 ετών και

- 30 ml σπιτικό γλυκό βερμούτ (έτοιμα βερμούτ μπορείτε να αναζητήσετε στις κάβες)

Με την χαρακτηριστική αριστοτεχνική του κίνηση ανάδευσε κυκλικά την κανάτα του και στο τέλος με ένα σουρωτήρι σέρβιρε σε ένα κομψό κουπέ ποτήρι.

Για να προσθέσει ένα επιπλέον παιχνιδιάρικο γευστικά στοιχείο στο cocktail του, ψέκασε στο τέλος με λικέρ από κεράσι, ενώ για να τονίσει τα κομψά και γλυκά αρώματά του, τοποθέτησε στο πλάι ένα κλαδάκι από φρέσκια ρίγανη.

Το Rob Roy ήταν έτοιμο, ήταν απολαυστικό και ήταν ιδανικό για το βράδυ της Παρασκευής μας!

Στην υγεία σας