Πίνεται το Halloween; Στην Αθήνα, ναι!

Από την Ελένη Νικολούλια, Φωτογραφίες/βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Στις 31 Οκτωβρίου το Halloween κορυφώνεται και 6 κορυφαίοι Έλληνες bartender το γιορτάζουν με συνταγές αποκλειστικά για το news.gr

Στην Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχει “trick or treat”. Μπορεί να μην ντυνόμαστε φαντάσματα και να μην βάφουμε σταγόνες από αίμα πλάι στα χείλη μας.

Τα χείλη μας όμως... πάντα θα απολαμβάνουν τα καλά cocktail. Πόσω μάλλον όταν αυτά θα είναι φτιαγμένα με πρωτότυπες συνταγές και μάλιστα από τα χέρια της αφρόκρεμας του ελληνικού bartending.

Βρεθήκαμε σε ορισμένα από τα καλύτερα μπαρ της πόλης. Ζητήσαμε από τους bartender τους να εμπνευστούν από την συγκεκριμένη ημέρα.

Απολαύσαμε cocktail ειδικά δημιουργημένα για τις “τρομακτικές” ανάγκες του Halloween.

Και όλο αυτό, το ντύσαμε με... τρομακτικά βίντεο και μουσική υπόκρουση που μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από τον χειρότερο εφιάλτη του Tim Burton!

A for Athens, Apsendi, Pere Ubu, The Gin Joint και Dos Agaves... ακόνισαν τις κολοκύθες τους, στόλισαν τις μπάρες τους, κάλεσαν τις αράχνες τους και... να τα αποτελέσματα:

A for Athens (Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι)

Ο Θοδωρής Πύριλλος δεν θεωρείται μόνο ένας από τους καλύτερους bartender της Ελλάδας αλλά επιπλέον αποτελεί τον Έλληνα World Class νικητή για το 2013. Το γούρι του είναι ο Remy, το αγαπημένο του ποντίκι από την ταινία Ratatouille, το οποίο του... εκμυστηρεύτηκε τη συνταγή για το cocktail που έφτιαξε ειδικά για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Την πρότασή του την ονόμασε Remy goes Halloween και για να την παρασκευάσει χρησιμοποίησε:

1 bar spoon σιρόπι μελιού και μουστάρδας

4 dashes Barbeque Bitters

15ml τεκίλα Don Julio Reposado και

45ml τεκίλα Don Julio Anejo.

Συνόδευσε το ποτό του με σπιτικό πουρέ κολοκύθας τον οποίο έφτιαξε αφού πέρασε από το blender βραστή κολοκύθα, νερό, φασκόμηλο, μέλι και μουστάρδα. Στο πλάι, προσέθεσε αλεσμένο σιναπόσπορο και λίγη πάπρικα.

Apsendi (Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι)

Ο ένας αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φάτσες που μπορεί κανείς να συναντήσει πίσω από τα Αθηναϊκά μπαρ. Ο δεύτερος, είναι η ήρεμη δύναμη που πάντα θα εκπλήσσει ευχάριστα με τις συνταγές του. Οι Αλέξανδρος Γκικόπουλος και Τρύφωνας Μαμάκος, ή αλλιώς το δίδυμο της επιτυχίας πίσω από το μπαρ του Apsendi έπαιξαν με τις κολοκύθες και τα αποστάγματα, με τα τηγάνια και τα πρωτότυπα σερβιρίσματα και δημιούργησαν το Notorious Halloween pumpkin symphony, το οποίο μας παρουσίασαν χρησιμοποιώντας:

20ml Sebor Absinth

40ml ρούμι Zacapa 23

20ml Umeshu (κρασί από δαμάσκηνο)

60ml βελουτέ κολοκύθας αρωματισμένη με κανέλα

15ml σιρόπι σφενδάμου και

2 dashes black walnut bitters.

Η βελουτέ από κολοκύθα τηγανίστηκε στο μείγμα από το αψέντι, το ρούμι και το umeshu και σερβιρίστηκε καυτή και γαρνιρισμένη με αστεροειδή γλυκάνισο.

Η πρότασή τους συνοδεύτηκε με στικ κανέλας Κεϋλάνης πάνω στο οποίο τοποθετήθηκαν 3 κύβοι βρασμένης κολοκύθας αρωματισμένης με κανέλα και λεμονοθύμαρο. Οι κύβοι πασπαλίστηκαν με ζάχαρη άχνη αρωματισμένη με βανίλια και στη συνέχεια καψαλίστηκαν ώστε να καραμελωθούν. Η πρόταση ολοκληρώθηκε με μία γραμμή γιαουρτιού αρωματισμένου με κάρι, στην οποία είχαν εμβαπιστεί σφαίρες από σιρόπι σφενδάμου και crisp γιαουρτιού.

Pere Ubu (Κύπρου 74, Γλυφάδα)

Αν μιλήσουμε για Αθηναϊκά μπαρ και αν αναζητήσουμε την πιο χαρούμενη και πάντα χορευτική περσόνα από πίσω τους, εύκολα θα καταλήξουμε στο όνομά του. Ο Γιάννης Πετρής, ένας από τους πρώτους “σύγχρονους” bartender της μπαρ σκηνής της Ελλάδας, είχε αυτή τη φορά διάθεση... μαγειρική! Για να παρουσιάσει το Smashsing Pumpkins έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: Μία πρωτότυπη συνταγή με μπόλικα ml καλής διάθεσης, μια μικρή δόση αυτοσχεδιασμού και στο τέλος ένα ψέκασμα από έμφυτο ταλέντο. Χρησιμοποίησε:

40ml Bourbon ουίσκι Woodford Reserve

20ml φρέσκο χυμό lime

30ml από το μείγμα “smashsing pumpkin”

20ml πουρέ από μάνγκο και

λίγο ground pepper

Για να παρασκευάσει την “smashsing pumpkin” έβρασε κομμάτια κολοκύθας μαζί με μάνγκο, τα οποία πολτοποίησε μόλις κρύωσαν. Σέρβιρε σε ένα πυρίμαχο διάφανο κατσαρολάκι, χωρίς πάγο και για γαρνιτούρα χρησιμοποίησε ζαχαρωτές “μασέλες” και πολύ χιούμορ.

The Gin Joint (Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση)

Ο Έλληνας World Class νικητής του 2012, Βασίλης Κυρίτσης, δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο ταλέντο που ανέκαθεν ξεχώριζε για την πρωτοτυπία των συνταγών του αλλά επιπλέον εργάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα μπαρ της Αθήνας. Ο Δημήτρης Κιάκος από την άλλη, παίρνει τα εύσημα και μόνο για την απόφασή του να στήσει το The Gin Joint. Καθόλου λοιπόν δεν μας ξάφνιασε που όταν τους ζητήσαμε να φτιάξουν ένα ποτό για το Halloween ουσιαστικά... κατασκεύασαν το Tikitula Gin. Τρώγεται η ταραντούλα; Όχι βέβαια. Εδώ πίνεται!

Για το ποτό τους χρησιμοποίησαν:

50ml gin Beefeater 24

10ml gin Monkey 47

15ml χυμό λεμονιού

20ml χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ

15ml από σιρόπι μελιού αρωματισμένο με τσάι καραμέλας

10ml απεριτίφ Amer Picon

10ml σπιτικό falernum

Το ποτό σερβιρίστηκε σε ένα πανέμορφο ποτήρι και στολίστηκε σε σχήμα αράχνης με 6 στικ κανέλας και ελάχιστο κόκκινο πιπέρι για μάτια. Συνοδεύτηκε με κρέμα κάστανου (creme de marrons) και φρέσκα ανάλατα ποπ κορν.

Dos Agaves (Αβραμιώτου 12, Μοναστηράκι)

Η αγαπημένη τεκιλαρία της Αθήνας, το πιο χρωματιστό μπαρ της πόλης ή απλά το σημείο το οποίο πάντα θα επιλέγουμε για να απολαύσουμε τα πρωτότυπα cocktail του Γιώργου Μπάγκου, αυτή τη φορά απέκτησε επιπλέον παιχνιδιάρικη διάθεση, κάτι που άλλωστε έχουμε συνηθίσει στο συγκεκριμένο μαγαζί. Με τη βοήθεια του Γιώργου Κωφού, που στο Dos Agaves συναντάμε σε ρόλο σεφ να φτιάχνει tacos, quesadillas και άλλες Μεξικάνικες λιχουδιές, η κολοκύθα σκαλίστηκε και απέκτησε την “τρομακτική” όψη που αρμόζει στην συγκεκριμένη ημέρα. Τα υπόλοιπα, ανέλαβε ο Γιώργος Μπάγκος οποίος για την πρότασή του Calabeza Picante (πικάντικη κολοκύθα) χρησιμοποίησε:

50ml τεκίλα Herradura Reposado

30ml πικάντικο πουρέ κολοκύθας

20ml σιρόπι τσίλι

20ml χυμό από lime.

Το ποτό του σερβιρίστηκε χωρίς πάγο και στο ποτήρι μπήκαν τα απαραίτητα κερατάκια δημιουργώντας ένα διαολεμένα ενδιαφέρον ποτό!