Σε απολογία για την υπόθεση των TOR M-1 πρώην Κύπριος υπουργός

Σε απολογία για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κλήθηκε από τους ανακριτές της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, καθώς και ο γιος του Μιχάλης.

Η κατηγορία για την οποία καλούνται να λογοδοτήσουν ο Κύπριος πρώην υπουργός και ο γιος του αφορά παράνομες αμοιβές περίπου 10 εκατ. δολαρίων που φέρονται να διακίνησαν, με τελικό αποδέκτη τον Α. Τσοχατζόπουλο, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το υπουργείο Άμυνας των ΤΟR M-1.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ανακριτές της υπόθεσης εντόπισαν υπεράκτια εταιρία, μέσω της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν χρήματα σε λογαριασμό στην Κύπρο του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο πατέρας του.

Η εν λόγω εταιρία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ανακριτών, δέχθηκε εμβάσματα εκατομμυρίων, που φαίνεται να έχουν αποσταλεί από τον -καταζητούμενο πλέον με ένταλμα- Σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Drumillan. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει κυρίαρχο ρόλο ως “κουμπαράς” στη διακίνηση του μαύρου χρήματος στην αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M-1. Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος της εταιρίας Drumillan εμφανιζόταν ο επιχειρηματίας Βλάσσης Καμπούρογλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας τον Οκτώβρη του 2012.

Οι ανακριτές, σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, θα κινήσουν τη διαδικασία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να κληθεί σε απολογία, ενώ για τον Μιχάλη Μιχαηλίδη η κλήση θα σταλεί απευθείας, καθώς έχει και ελληνική υπηκοότητα.

Για το ρόλο που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό της Κύπρου είχε μιλήσει στον ανακριτή ο εξάδελφος και επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης και νυν συγκατηγορούμενος του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, τον οποίο έχει μηνύσει ο κ. Μιχαηλίδης. Ο Ν. Ζήγρας φέρεται να απέδωσε στον πρώην Κύπριο πολιτικό σημαντικό ρόλο, καθώς φέρεται να υποστήριξε ότι ο Μιχαηλίδης μετέφερε τουλάχιστον 4 φορές μεγάλα χρηματικά ποσά με βαλίτσες στην Ελλάδα.