Mετά το Πάσχα τα νεώτερα στη δίκη του Άκη

Για τις 8 Μαΐου αναμένονται τα σπουδαία, καθώς αναβλήθηκε η δίκη του Άκη Τσοχατσόπουλου, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί. 

Στη δίκη εξετάστηκε το θέμα της νομιμοποίησης της παράστασης του Δημοσίου, ως πολιτική αγωγή, στην υπόθεση για τις παράνομες αμοιβές του Άκη Τσοχατζόπουλου. 

Όπως δήλωσε ο συνήγορος κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το Δημόσιο παρίσταται στη δίκη διεκδικώντας για ηθική βλάβη που υπέστη, ποσό - το οποίο με επιφύλαξη- ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ, από κάθε κατηγορούμενο, δηλαδή συνολικά 19 εκατ. ευρώ. 

Κατά τη θέση που εξέφρασε ο συνήγορος του Δημοσίου, το βασικό αδίκημα για το οποίο παρίσταται είναι αυτό της παθητικής δωροδοκίας, καθώς η κρινόμενη υπόθεση σχετίζεται με "παράνομες αμοιβές", από προμήθειες του ελληνικού δημοσίου. Ο συνήγορος υποστήριξε, επίσης, ότι το Δημόσιο διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση, καθώς οι παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν, επαύξησαν το τελικό τίμημα των όπλων.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του Δημοσίου να παρασταθεί και τονίζουν ότι η δίκη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως -όπως υποστηρίζουν- δεν παρέχει δικαίωμα παράστασης του Δημοσίου. Η υπεράσπιση έκανε λόγο για "νομική αβασιμότητα" στην κίνηση του Δημοσίου, καθώς δεν προκύπτει άμεση ζημιά του παθόντος και ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής.

Κατά την επανάληψη της διαδικασίας, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, δεν μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα, από τον χώρο όπου παραμένουν οι κρατούμενοι κατηγορούμενοι. Ο συνήγορός της διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο, λέγοντας ότι η αστυνομία εντός του κτιρίου, μεταφέρει τους κατηγορούμενους με χειροπέδες.