Λίστα Λαγκάρντ: Στο εδώλιο για κακούργημα ο Διώτης

Εδώλιο “κλήρωσε” το Συμβούλιο Εφετών για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ο οποίος θα δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οι δικαστές με το 44/2015 βούλευμα τους παραπέμπουν σε δίκη τον Ιωάννη Διώτη για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία. Αντίθετα, απαλλάσσουν από κάθε κατηγορία τον προκάτοχο του, Γιάννη Καπελέρη.

Ακολουθώντας το δρόμο που “έδειξε” με την πρόταση του ο εισαγγελέας Εφετών Μανώλης Δράκος, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε τον κ. Διώτη από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές στο βούλευμα τους αναφέρουν πως ο Ιωάννης Διώτης δεν αξιοποίησε, ως όφειλε, τη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Μάλιστα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δεν δέχονται τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό που δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Με το ίδιο βούλευμα αίρονται οι κατηγορίες σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη, καθώς το συμβούλιο Εφετών αποδέχεται ότι δεν πήρε ποτέ στα χέρια του ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά ούτε και εντολή να διενεργήσει έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορούμενος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει ακόμη και την ισόβια κάθειρξη, καθώς καλείται να λογοδοτήσει για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.