Φρένο σε πρόστιμα της Εφορίας βάζει το ΣτΕ

Φρένο σε πρόστιμα της Εφορίας βάζει το ΣτΕ

Απόφαση – βόμβα για τους φοροελεγκτές που πλέον πριν καταλογίσουν κάποια «ποινή» πρέπει να κάνουν ενδελεχή έλεγχο

Φρένο στα «φοροπρόστιμα» βάζει το ΣτΕ με απόφασή του. Το Συμβούλιο ορίζει ότι οι φοροελεγκτές δεν θα μπορούν να επιβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα αν πρώτα δεν έχουν κάνει ενδελεχή έρευνα και δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση της οικονομικής ποινής.

Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Καθημερινή, το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι σε περιπτώσεις που τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου δεν δικαιολογούνται από το δηλωθέν εισόδημα δεν αρκεί να αποδίδονται σε φοροδιαφυγή αλλά θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος για να τεκμηριώνονται οι κατηγορίες.

Η απόφαση – βόμβα του ΣτΕ αθώωσε δυο φορολογουμένους που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ και είχαν προσφύγει κατά απόφασης επιβολής προστίμου. Το Δικαστήριο ακύρωσε τον έλεγχο και τις συνεπαγόμενες ποινές κρίνοντας ότι δεν εντοπίστηκε από τους ελεγκτές η πηγή προσαύξησης της περιουσίας των προσφυγέντων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι προήλθε από φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν αρκεί μόνον η διαπίστωση της ύπαρξης σημαντικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά η φορολογική διοίκηση οφείλει να λάβει τα αναγκαία, κατάλληλα και εύλογα μέτρα ελέγχου και διερεύνησης της πραγματικής πηγής των χρημάτων.

Στο εξής θα πρέπει λοιπόν οι φοροελεγκτές να προχωρούν σε εις βάθος έρευνα για κάθε συναλλαγή που εντοπίζουν, προτού προχωρήσουν σε επιβολή προστίμου.