Κάμερον: Τα μάρμαρα δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα

Την απάντησή του εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, για το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Θυμίζουμε ότι ο κύριος Κάμερον, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Η δήλωση Κάμερον:

“Η σωστή απάντηση είναι, το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο. Σίγουρα δεν πιστεύω στον 'επιστροφισμό' (returnism). Δεν νομίζω πως είναι κάτι λογικό”, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κάμερον.

Η απάντηση Τζαβάρα:

“Είναι γνωστή η διαφορά προσέγγισης και αντίληψης που μας χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Επί του θέματος αυτού δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι: Ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων και η υλική σύνδεση τους με τον τόπο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός, που τα δημιούργησε