Η Λατινική Αμερική, ο Αλέξης Τσίπρας, η διαπλοκή και οι Ριζοσπάστες

Πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, απολαμβάνοντας τη θέα της Μπραζίλια, σ’ ένα από τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Όσκαρ Νίεμαϊερ, θα έχουν εικόνα της απήχησης στην ημεδαπή του ταξιδιού τους στη Λατινική Αμερική.

Αν είχαν, πάντως, ίσως και να μην το είχαν επιχειρήσει. Η αλήθεια είναι πως πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν για το εν λόγω ταξίδι. Άλλα στα πλαίσια της καλόπιστης κριτικής και άλλα στο πλαίσιο των επιθέσεων, που συχνά πυκνά δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα "ΜΜΕ της διαπλοκής", όπως τα στελέχη του τα αποκαλούν.

Το Σάββατο είδαμε ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον οι διαπλεκόμενοι, έλεγε χαρακτηριστικά ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Το παράδειγμα της διαχείρισης της βραζιλιανικής κρίσης από τον Λούλα δημιουργεί αντιπαραθέσεις

Τι γράφτηκε; Ότι, όταν το καλοκαίρι του 2002 η Βραζιλία βάδιζε προς εκλογές, οι πάντες ήξεραν ότι είχε έρθει η ώρα της βραζιλιάνικης Αριστεράς. Ήταν όμως και η ώρα της χειρότερης κρίσης για τη βραζιλιάνικη οικονομία. Τότε, η απερχόμενη φιλελεύθερη Κυβέρνηση Καρντόσο χτύπησε ξανά την πόρτα του ΔΝΤ για άλλο ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.

Το πρόγραμμα -γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια- το διαχειρίστηκε ο Λούλα, προκαλώντας μάλιστα την "ιερή οργή των αριστερών συνιστωσών του Κόμματος Εργαζομένων", γιατί όχι μόνο το αποδέχθηκε αλλά και το τήρησε. Έχουμε και λέμε: σαφές το μήνυμα, σαφής και ο αποδέκτης του.

Άκαιρη η αναφορά στην Αργεντινή

Όσο για την Αργεντινή, στην οποία βρίσκεται ήδη από το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, συγκλονίστηκε από εκτεταμένα επεισόδια, στα οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα, την ώρα που στο χειμερινό θέρετρο Μπαριλότσε της Παταγονίας πολίτες επιδίδονταν σε οργανωμένο πλιάτσικο στο κατάστημα Chango Mas (Walmart).

Αντίστοιχα επεισόδια είχαν σημειωθεί την Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ στην κεντρική πόλη Ροζάριο και σε άλλες περιοχές στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Προφανώς, η ρητορική για την Αργεντινή, που κατάφερε να βγει από την κρίση, χωρίς τις συνταγές λιτότητας του ΔΝΤ, αν δεν είναι άστοχη, είναι τουλάχιστον άκαιρη.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έγραφε προ ημερών το news.gr, έγινε αποδέκτης κριτικής και από τη ριζοσπαστική πλευρά του κόμματός του, στην οποία δεν πολυάρεσαν οι θετικές αναφορές στο Λούλα και στον τρόπο που κατάφερε, αν κατάφερε, να αντιμετωπίσει την κρίση.

Δημοσιεύματα για το υψηλό κόστος του ταξιδιού

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπήρξαν το Σάββατο δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για "τσουχτερή" για την ΕΡΤ περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική, η οποία κόστισε στην κρατική τηλεόραση το συνολικό ποσό των 25.745 ευρώ. Το τελευταίο βέβαια μάλλον αγγίζει τα όρια της υπερβολής, αν αναλογιστεί κανείς πόσα ξόδεψε και ξοδεύει η ΝΕΤ για να καλύπτει ταξίδια υπουργών, υφυπουργών και άλλων αξιωματούχων ανά τον κόσμο, τονίζουν στην Κουμουνδούρου.