Βραζιλία και Αργεντινή “εκπαιδεύουν” τον Τσίπρα

Στο Σάο Πάολο βρέθηκε τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, όπου είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμη τεχνογνωσία. Τεχνογνωσία κυρίως για το πώς μπορεί μια χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης, λόγω της επικράτησης ακραίων νεοφιλελευθέρων πολιτικών, να δει φως στην άκρη του τούνελ και μάλιστα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση την ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι ομοιότητες της Βραζιλίας με τη χώρα μας σταματούν εδώ κι αυτό το γνωρίζουν καλά στην Κουμουνδούρου. Πρώτον διότι η Βραζιλία είναι μια τεράστια χώρα με αστείρευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχει δικό της νόμισμα, γεγονός που της επιτρέπει να ασκεί μια στοιχειώδη οικονομική και κυρίως νομισματική πολιτική, και εμφάνιζε και εμφανίζει ακόμη τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, μάλλον πρωτόγνωρες για τα δικά μας δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος PT, Rui Falcão, είναι η έκφραση αλληλεγγύης του τελευταίου προς τον ελληνικό λαό που όπως είπε υποφέρει από την κρίση, και οι αναφορές του υπέρ μιας αλληλέγγυας πολιτικής ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Ουδείς άλλωστε πρέπει να ξεχνά ότι η Βραζιλία είναι χώρα-μέλος του ΔΝΤ, η οποία δεν έχει λάβει και τις πιο φιλικές προς τη χώρα μας αποφάσεις. Τουλάχιστον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε στις δηλώσεις του ότι το κέρδος δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα “να μεταφέρουμε από τη μακρινή Λατινική Αμερική στην Ευρώπη το μήνυμα ότι η πολιτική που εφαρμόζεται, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, δεν αποτελεί μονόδρομο”.

Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την έδρα του Κομμουνιστικού κόμματος Βραζιλίας, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας από το 2003 έως το 2010 και σημερινό συντονιστή του Ινστιτούτου Lula, Luiz Dulci, και αμέσως μετά θα μεταβεί στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.