Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Θα μελετήσουμε τις προτάσεις Νίμιτς

Την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας θα καταλήξουν αυτή τη φορά σε λύση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

“Ελπίζω ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν θα αφήσει και αυτή την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, αλλά θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στον διάλογο, ώστε να φτάσουμε σε λύση, η οποία θα απελευθερώσει το μεγάλο δυναμικό των διμερών μας σχέσεων, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της”, τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι την προοπτική αυτή την έχει στηρίξει με συνέπεια η Ελλάδα, “με την αυτονόητη προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των σχετικών όρων, που έχουν υιοθετηθεί ομόφωνα από τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποσχέθηκε ακόμα ότι οι ιδέες του Μάθιου Νίμιτς, τις οποίες μοιράστηκε πρόσφατα με τους διαμεσολαβητές της Ελλάδας και των Σκοπίων σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Νέα Υόρκη, θα εξεταστούν με τη δέουσα προσοχή και με εποικοδομητική διάθεση και το υπουργείο θα τοποθετηθεί επ'αυτών όταν ολοκληρώσει την ανάλυσή τους.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική πρωτοβουλία για υπογραφή μνημονίων κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών λειτούργησε ως καταλύτης, προσδίδοντας νέα δυναμική στη διαδικασία του ΟΗΕ, αν και σχολίασε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει απαντήσεις από την πλευρά των Σκοπίων στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για "πιέσεις" του επιτρόπου Στέφαν Φούλε για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε ότι “δεν τίθεται θέμα πιέσεων Φούλε προς την Ελλάδα”, υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει συγκεκριμένο ρόλο και τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών.
“Η συζήτηση θα συνεχιστεί, όλη η ΕΕ θέλει να δει πρόοδο, αλλά αυτή εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.