Νίμιτς: Ξεχωριστές διαδικασίες η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση με τον διαμεσολαβητή της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη, και τον διαμεσολαβητή των Σκοπίων, Ζόραν Γιολέφσκι, είχε στη Νέα Υόρκη ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς κατέθεσε μία σειρά προτάσεων και στις δύο πλευρές, με σκοπό την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, υπήρχε μεγάλη διάθεση και από τις δύο πλευρές για την επίτευξη λύσης και ανταλλάχθηκαν νέες και παλιές ιδέες, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το μνημόνιο κατανόησης που έχει απευθύνει προς την πλευρά των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ακόμα ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε: "Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την άλλη πλευρά ως προς τις ουσιαστικές παραμέτρους της πρότασής μας. Θεωρώ ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί την ιδανική βάση για την επίτευξη προόδου, εφόσον φυσικά υπάρχει επιθυμία και πολιτική βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων".

Οι διαμεσολαβητές των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν ξανά πριν ή μετά τα Χριστούγεννα για νέες διαπραγματεύσεις.